25 C
Kotor

Slušaj online radio

CZIP – Izlet na Ulcinjsku solanu

Solana Ulcinj
Solana Ulcinj

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji sa opštinom Ulcinj, ove godine obilježiće Svjetski dan močvarnih staništa, organizovanjem besplatnog izleta na Ulcinjsku solanu za sve zainteresovane građane i to u subotu, 30. januara kako bi se prilagodili radnim i školskim obavezama svih ljubitelja prirode.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa su održivi prihodi, a kako je Ulcinjska solana nekada bila simbol harmonije čovjeka, njegovog rada i opstanka miliona ptica, ovaj važan datum proslavićemo sa nadom da će se istorija ponoviti.

Polazak je planiran u subotu, 30. januara, u 8 časova sa trga Republike u Podgorici, a zainteresovani zbog ograničenog broja mjesta trebaju prijaviti svoje učešće najkasnije do petka kako bi se formirala konačna lista polaznika. Građani iz drugih gradova su takođe dobrodošli na Solanu i taj dan za sve prisutne biće obezbjeđena hrana i osvježenje.

Izletnička tura će zvanično početi u 10 časova i trajati u zavisnosti od interesovanja i broja učesnika. Istovremeno će CZIP tim ukloniti lovačke čeke koje se nalaze u bazenima van spornog lovišta koje obuhvata i jedan dio Solane, dok će posjetitelji biti u prilici da na ptičijem aerodromu vide uživo neke od najegzotičnijih ptica na svijetu poput flamingosa i pelikana .

Ovim putem želimo pozvati sve zainteresovane da nam se jave na kontakte: +382 20 272 051, +382 69 812 137, jovana.czip@gmail.com

Solana čeka upis na listu Ramsar močvarnih staništa od međunarodnog značaja

Iako se ova kampanja širom svijeta obilježava realizacijom aktivnosti na lokalitetima Ramsar močvarnih staništa od međunarodnog značaja, što Solana još uvjek nije, ovaj datum će poslužiti i kao napomena nadležnim institucijama da realizuju obećanja vezana za međunarodnu zaštitu ovog lokaliteta.

Napominjemo da državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma, u svom nedavnom regovanju na naše saopštenje nije dala objašnjenje zbog kojih konkretnih razloga je proces zaštite Solane pauziran. Državna sekretarka Pejović takođe ni u jednom dijelu ne spominje međunarodnu zaštitu i slanje formulara u Ramsar sekretarijat za koji ne postoji uslov prethodne nacionalne zaštite i za čije upravljanje i zaštitu se ne primjenjuju isti parametri. Ministarstvo takođe nije demantovalo navode o izgradnji turističkog kompleksa, marine i sličnih građevinskih zahvata na Solani što je predviđeno nacrtom Plana posebne namjene za obalno područje čija je izrada u nadležnosti ovog ministarstva.

Podsjećamo da je Ulcinjska solana, jedno od posljednjih utočišta za milione ptica koje se tu odmaraju i hrane na svom dugom putu ka Africi. U cilju upozorenja međunarodne javnosti na posljedice neblagovremene zaštite ovog lokaliteta, CZIP zajedno sa BirdLife evropskim partnerima priprema analizu uloženih sredstava u očuvanje ili oporavak vrsta sa Aneksa I Ptičije direktive. Preliminarni podaci o milionima eura koje je Evropska komisija distribuirala kroz Life projekte, pokazuju da bi odugovlačenje procesa zaštite ozbiljno ugrozio održivost ovakvih ulaganja na nivou Evrope.

Najčitanije