16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Arheologija jadranskog pomorstva”

Gnalić
Gnalić

Hrvatsko geografsko društvo – Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru organizirali su u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru predavanje doc. dr. sc. Irene Radić Rossi „Arheologija jadranskog pomorstva”.

Irena Radić Rossi, docentica na Odjelu za Arheologiju Sveučilišta u Zadru bavi se proučavanjem brodogradnje i plovidbe tijekom povijesnih razdoblja pa je njeno predavanje okupljenima približilo aktualne projekte na kojima radi. Prije svega, opis nekoliko podvodnih arheoloških nalazišta na kojima je radila protekle godine. Okupljeni su imali prilike čuti, između ostalog, informacije o nekoliko važnih, međunarodno značajnih nalazišta u Hrvatskoj, iscrpni prikaz otkrivanja lokaliteta i arheoloških aktivnosti koje su bile provedene.

– Najvažnije nalazište iz antičkog doba je na otoku Pagu, u uvali Caska, gdje su pronađeni ostaci 14 metara dugog broda, rađenog šivanom tehnikom. Sljedeće nalazište koje smo obrađivali je u Trsteniku gdje je pronađen antički brod od 12 metara. U prošloj godini se radilo i u uvali Suđurađ, gdje je istraživan brod koji je potonuo u 1576. godine, a bio je dio Dubrovačke flote.

Nalaziše kod biogradskog otočića Gnalić, pak, jako je značajno, između ostalog, i zbog broja pronađenih predmeta s broda potonulog 1583. godine: staklenog posuđa, odjeće, svijećnjaka… , izdvojila je Radić Rossi, dodajući kako za nastavak tog istraživanja, bez obzira na njegov značaj, nažalost nedostaju sredstva, što je čest slučaj.

Irena Radić Rossi u okviru nekoliko međunarodnih projekata aktivno provodi istraživanja i zaštitu arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju. Pridruženi je profesor na Programu pomorske arheologije na Sveučilištu Texas A&M, te pridruženi istraživač međunarodne organizacije Institute of Nautical Archaeology i francuskog instituta Centre Camille Jullian (Université Aix-Marseille – CNRS).

Najčitanije