19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

BALMAS – Kontrola balastnih voda u Jadranu

U okviru strateškog IPA projekta BALMAS, nedavno je snimljen i objavljen promotivni film o značaju zaštite ekosistema Jadrana od balastnih voda.

Promotvni film uradio je italijanski Institut za zaštitu životne sredine i istraživanja (ISPRA), koji je partner u projektu. U projektu učestvuje i Institut za biologiju mora iz Kotora.

Balastne vode su važne za sigurnu plovidbu brodova, ali sa druge strane mogu da predstavljaju veliku opasnost za unos štetnih patogenih organizama u novi sistem.

Projekat BALMAS – Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora, počeo je da se sprovodi u novembru 2013, a kraj projekta bio je predviđen je za ovu godinu.

Realizuje ga 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora pod vodstvom Instituta za vode Republike Slovenije.

Projekat će rezultirati usvajanjem zajedničke strategije i menadžment planova u svim državama učesnicima projekta- Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori, a jedan od najzačajnijih efekata biće zajednički razvijen rani sistem upozoravanja, koji bi trebalo da pomogne očuvanju ekosistema Jadrana.

Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura.

Najčitanije