16 C
Kotor

Slušaj online radio

49. Hercegnovski zimski salon

Siniša Radulović

Hercegnovski zimski salon, koji se ove godine održava 49. put, pod nazivom „Očuditi / začuditi“, biće otvoren u četvrtak, 4. februara, u galeriji „Josip Bepo Benković“, u 19 sati.

Na salonu, osim crnogorskih umjetnika, učestvuju i stvaraoci iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a selektorka je istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić. Selektorka je željela da, kroz jedan od mogućih presjeka, prikaže aktuelna i vitalna kretanja na pluralističkoj regionalnoj sceni bez trendovskih geopolitičkih kontekstualizacija, često podrazumijevajućih, a samim tim i limitirajućih u čitanju i interpretaciji savremene umjetnosti na ovim prostorima. Ukrštanjem etabliranih, provjerenih i potvrđenih umjetničkih praksi sa svježim idejama mladih umjetnika sklonih otklonu od tradicije i istraživačkom izletu u neotkriveno i nepoznato kreirana je fuzija subjektivnih perspektiva autora i apostrofirana suštinska uloga imaginarnog.

Svi odabrani umjetnici su osim u lokalnim sredinama, učestvovali na važnim selektiranim internacionalnim izložbama, a čak troje izlagača je predstavljalo svoje države na Venecijanskom bijenalu.

U uvodnom tekstu u katalogu Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „Koristeći različite modele izražavanja, umjetnici se, neopterećeni puritanizmom konvencija, rizomatično „gibaju“ između onoga što podrazumijevamo pod „originalnim stvaralaštvom“ i aproprijacijskih modela, između visoke umjetnosti i produkata masovne kulture, istorije umjetnosti i prirode po principima palimpsesta. Kako se u većini odabranih djela može uočiti koncept paradoksalnog kretanja koje se probija naprijed u budućnost, klizeći natrag u prošlost, stiče se utisak da je umjetnost uvijek interpretacija umjetnosti, pa samim tim i proces koji nikad nije doveden do kraja, već se neprestano obnavlja, kruži, pretače i transformiše. Poetikom oneobičavanja, umjetnici čine da dobro poznate stvari, uskladištene u naš stvarni ili ekranski svijet, budu isprovocirane i iznova otkrivene.”

Ove godine su regionalnim umjetnicima pridruženi i ruski umjetnici koji na poziv Dukley European Art Community rezidencijalno borave i stvaraju u Crnoj Gori, i koji svježim i inovativnim pristupom klasičnim disciplinama i temama daju salonu egzotičan karakter.

49 Zimski Salon
49 Zimski Salon

Tokom trajanja salona biće organizovana javna stručna vođenja kroz izložbu.

Na slonu izlažu Igor Bošnjak, Nebojša Bumba, Lidija Delić, Gorančo Gjorgjievski, Radovan Grujić, Katja Florenskaja, Jelena Iličković, Nina Ivanović, Filip Janković, Ivan Jovanović, Dragan Karadžić, Andrej Ljubljinskij, Saša Makarska, Damir Muratov, Nemanja Nikolić, Ana Opalić, Siniša Radulović, Marija Šević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović, Vlatka Vujošević i Tijana Vujović.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti, Marat Geljman, galerista i art menadžer, i Vojislav Vojo Kilibarda, umjetnik.

Najčitanije