7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje Hercegnovskog zimskog salona 8. februara

HZS

Hercegnovski zimski salon, pod sloganom „Život je detalj“ biće svečano otvoren u četvrtak 8. februara u 19.00 časova u Galeriji  „Josip Bepo Benković“.

Selektor ovogodišnjeg salona dr Nikola Marković odabrao je radove 39 umjetnika, a u katalogu je zapisao da se nakon dugog promišljanja opredijelio za ovu sintagmu o životu i onim njegovim malim stvarima i trenucima koji ga čine velikim.

-Time sam želio da na ovoj izložbi upravo tim detaljima kao i našem odnosu prema njima, svojevrsnom poetikom malih stvari, učinimo vidljivim jednu osjetljiviju stranu života, koju zbog dinamike ritma savremenog doba često zapostavljamo. Zbog toga je Postavka ovogodišnjeg salona posvećena upravo naglašavanju samostalne cjelovitosti i značaja koji detalj kao kreativno doživljena cjelina može i treba da posjeduje u jeziku svake iskreno stvarene umjetnosti, zapisao je Marković.

Život ovog salona u trajanju od 57 godina možda nekom jeste mali kao detalj na svjetskoj kulturnoj sceni, ali je zato, kako je zabilježio Marković, na našoj crnogorskoj pozornici kulture sigurno izuzetno velik i važan “detalj“ i to baš onaj koji često i presudno utiče na cjelinu kojoj pripada.

-I koliko se god puta zapitamo pred nekom svojom željom otkud ona tu odjednom, vidjećemo da je svaki njen korijen iz nekog detalja koji nas je osvojio i prije nego što smo toga bili svjesni, i ako malo bolje zagledamo osjetićemo da je upravo on drugo ime za smisao umjetnosti, za ono dublje upoznavanje njene prave građe i nas samih u njoj. Svako od nas na tom svom putu upoznavanja svijeta umjetnosti, ranije ili kasnije poželi da se približi dubini kosmosa. Upravo tada se najlakše može osjetiti da je sve samo jedan divan detalj božanske cjeline kojom pulsira život i kada mu se najmanje nadamo. Cjeline u kojoj je malo veliko i veliko je malo… Cjeline kojoj svi pripadamo. Cjeline smisla umjetnosti i našeg trajanja u njoj. Zato budimo na tom putu ljubavi ka Životu i svim njegovim detaljima svjesni da je sve tren jedne vječnosti i njenog beskraja, u kojem trajemo hiljadama godina kao u jednom jedinom treptaju kojim se svaki dan okupani snom iznova budimo, nesvjesni ljepote tog uvjek novog početka, riječi su selektora Markovića.

Baš zato, poručuje on, smo i ovim povodom svi zajedno tu da slavimo život, njegove tajne i radosti koje nam donosi, ako mu shvatimo i prepoznamo znakove pored puta, njegove bogove malih stvari, njegovo lice bezuslovne ljubavi, uvjek skriveno od onih koji mu se ne približe dovoljno.

-Jer ako smo tu da smisao života osjetimo dokučimo i volimo, onda moramo zastati pred njegovim veličanstvom Detaljom kao posebno važnim adutom mnogih naših odluka, radosti i kajanja. I za sam kraj u ime toga, ovaj uvodni tekst bi završio utiskom, da osjećam da su ovi sjajni stvaraoci svojim radovima uspješno dali puni doprinos boljem poimanju, razumjevanju i prepoznavanju svih ovih gore navedenih vrijednosti koje detalj ima i nosi u životu svakog od nas. U vezi sa tim, našim ovdje prisutnim umjetnicima, srdačno se zahvaljujem i u svoje i u ime galerije “Josip Bepo Benković“ na sjajnoj saradnji i mogućnosti da vašoj pažnji poklonimo jedan njihov brižljivo stvaran i posebno zanimljiv svijet, građen iskrenim jezikom moderne i savremene umjetnosti, zapisao je u katalogu dr Nikola Marković.

Najčitanije