20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Solila dobila vodiča – otvoren turističko-informativni punkt

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa (2.februar), danas je na Tivatskim Solilima svečano otvoren info punkt koji će biti na usluzi posjetiocima. Info punkt će služiti kao mjesto kontakta i pružanja informacia za posjetioce, ali i kao centar za monitoring zaštićenog područja. Ovom prigodom organizovana je šetnja uz pratnju vodiča.

Kao potpisnici Memoranduma o razumjevanju, saradnji i unapređenju Tivatskih Solila, iz 2013 godine, sa Euronatura – evropski fond za zaštitu prirode iz Njemačke, Centrom za proučavanje i zaštitu ptica (CZIP) i Opštinom Tivat naš zadatak u ovoj fazi je bio da postavimo info punkt koji je koštao 19.000 eura, dok će zaposlenika finasirati Euronatura, kazao je pomoćnik direktora iz JP „Morsko dobro“ Dragan Marković.

„Do sada je JP Morsko dobro uložilo preko 100.000 eura, ove godine 40.000 eura, a za nrednu godinu još 50.000 kako bi popravili staze, ograde. Tako smo od jednog prostora koje je bilo smetlište napravili reprezentativno izletište“, kazao je između ostalog Marković.

“TO Tivat sutra 3. februara slavi svoj 11 rođendan, tim povodom odlučili smo da ovom punkutu koji će doprinjeti u ukupnoj turističkoj ponudi našeg grada, poklonimo plinsku peć, dvije boce plina i tzv. panika lampu, zato što ovaj biro za sada nema struju. Apelujem na nadležne da preduzmu sve kako bi se dovela struja kako bi biro radio u svom punom kapacitetu“, kazala je direktorica TO Tivat Bernarda Moškov.

Solila dobila vodiča - otvoren turističko-informativni punkt
Solila dobila vodiča – otvoren turističko-informativni punkt

Marija Stanišić iz CZIP-a podsjetila je na brojne aktivnosti koje su u saradnji državnih i lokalnih vlasti, te NVO, stranih donatora i „Morskog dobra“ urađene na Solilima koja su dobila i osnovnu infrastrukturu za tzv. bird watching.

„U narednom periodu planirana je nabavka solarnih panela koji će se postaviti na objektu turist-info biroa, kao i da se uspostavi sistem cirkulisanja vode kroz kanale bivše solane. Nadamo se da će uskoro zaživjeti i naša i ideja da se renovira jedan od starih bazena nekadašnje solane i osposobi za proizvodnju soli, da bi svi posjetioci Solila mogli vidjeti kako se vjekovima ovje nekada proizvodila so na tradicionalni način.“- istakla je Stanišić.

Solila dobila vodiča - otvoren turističko-informativni punkt
Solila dobila vodiča – otvoren turističko-informativni punkt

Predstavnica Opštine Tivat Biljana Krivokapić posjetila je na kontinuirani rad na edukaciji mladih vezano za zaštitu prirode i kulturne baštine, pa su tako Solila kao vrijedno prirodno i područje nekadašnjih srednjevjekovnih solana, redovno odredište učenika školi iz Tivta i Crne Gore.

Darko Saveljić iz CZIP podsjetio je da u Crnoj Gori ima 348 vrsta ptica od toga na Solilima se nalazi 114.

„Podruditi ćemo se u narednom peridu da razvijemo mrežu napajanja morskom vodom cijelokupnog prostora Tivatskih Solila. Na jadranskom koridoru za ptice Solila, Buljarice i Ulcinjska solana su tri najznačajnija punkta za migratorne ptice. Planiramo uraditi nove kanale i ostrva za ptice. Svake godine prebrojavamo ptice na Tivatskim Solilima i mogu kazati da ih je sve više, na manje od dva kvadratna kilometra imamo oko 2000 ptica, dok Ulcinjska Solana sa 15 kilometra kvadratnih ima 11000 ptica“ – kazao je Saveljić.

Starčević čestitao maginjačom

U ime domaćina, mještana Krtola, prisutne je pozdravio predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević, na tradicionalna način poželjevši uspješan rad novom turist-info punktu. Starčević je naime, na poklon donio bocu domaće rakije od maginja, ističući da će uređena Solila poboljšati lokalnu turističku ponudu, ali i upozorio da je put preko Solila jedini koji mještani mogu koristiti u slučaju plavljenja glavnog puta Tivat-Radovići što se često dešava.

„Nije nam međutim, dozvoljeno da koristimo put preko Solila samo u incidentnim situacijama kada se glavna cesta zatvara, pa se nadamo da će nam nadležni ipak izaći u susrat u pitanju od životne važnosti za mještane Krtola.“- istakao je Starčević.

Najčitanije