19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Završni koncert

Tokom sedam dana trajanja, u Perastu je završeno još jedno izdanje Festivala gudača. Mladi talenti su pokazali svoju nadarenost i ozbiljan rad, a radeći sa svojim mentorima, iskusnim pedagozima i muzičarima, potvrdili su svoju posvećenost klasičnoj muzici i kvalitetnom obrazovanju.

Radionice za sve profile gudačkih instrumenata ove godine su održali profesori Vujadin Krivokapić, Zoran Zakrajšek, Miša Berkut, Robert Lakatoš i Atanas Krastev. U uvodnom dijelu Festivala, publici u Perastu, predstavila se mlada crnogorska pijanistkinja Vladana Perović na donatorskom koncertu koji je organizovan sa ciljem obezbjeđenja klavira koji bi trajno ostao u Perastu. Festival je počeo 21 avgusta, koncertom dvojice istaknutih crnogorskih muzičara, kontrabasiste Zorana Zakrajšeka i pijaniste Bojana Martinovića.

Publika i brojni turisti su imali zadovoljstvo čuti koncert poznatog violiniste Roberta Lakatoša koji je nastupio uz kamerni orkestar ,,Assem“ na terasi hotela Heritage Grand Perast a u crkvi sv Nikole izvanredan nastup imao je violončelista iz Bugarske Atanas Krastev.

Festival gudača je opravdao svoje postojanje kvalitetom programa, raznovrsnošću sadržaja, popularnošću i prepoznatljivom fizionomijom koju je gradio tokom prethodnih godina. Opština Kotor je od samog početka prepoznala značaj Festivala, jedinstvenog na našim prostorima, koji sve više privlači umjetnike, pedagoge, profesionalne muzičare i ljubitelje klasične muzike.

Zahvaljujući posvećenosti oraganizacionog tima i brojnih prijatelja, Festival je izrastao  u manifestaciju po kojoj se prepoznaje kulturno i turistički razvijena sredina,  grad Perast koji zaslužuje ponudu najvišeg ranga. Sa programima koji su realizovani u okviru 14 izdanja naš cilj je postignut. O tome svjedoči posjećenost  edukovane publike i ljubitelja umjetnosti, turista i domicilnog stanovništva. U simbiozi prirode i neprocjenjivog spomeničkog naslijeđa, Festival je protekao u prijatnoj atmosveri i uzdigao Perast  na još jednu stepenicu ekskluzivnosti i posebnosti. Uz podršku Ministrastva kulture, Turističke organizacije Kotor, Župnog ureda Perast, Mjesne zajednice Perast,  hotela Geritage Grand Perast , medijskih pokrovitelja i brojnih prijatelja zaokruženo je još jedno uspješno izdanje Festivala.

Najčitanije