23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bugarski violočelista Atanas Krastev održao koncert na XIV Festivalu gudača

Bugarski violočelista Atanas Krastev

Interpretativni zanos, uvjerljivost i posebna energija ispunili su crkvu sv. Nikole u Perastu na koncertu mladog bugarskog violončeliste, Atanasa Krasteva. Publika je sa oduševljenjem ispratila interesantan i zahtjevan program, koji se rijetko može čuti za solo violončelo, Bahovu svitu br.4, Kasado svitu i Kodalj sonatu br.8.

Atanas Krastev je diplomirao i zavrsio Master studije na Nacionalnoj  muzickoj akademiji u Sofiji u klasi profesora Anatolija Krasteva. Specijalističke studije je nastavio kod profesorice Natalije Šahovskaje na „Escuela de Musica Reina Sofia“ u Madridu. Odlikovan je nagradom za kamernu muziku Reina Sofia,dobitnik je diplome i nagrade Ministarstva kulture Bugarske i  Zvanje Akademije mladih talenata. Nastupao je u Austriji, Brazilu, Francuskoj, Španiji,Itaiji, Holandiji, Češkoj, Grčkoj, Srbiji,Slovačkoj, Rusiji i na svim važnijim bugarskim festivalima.Umjetnički je direktor međunarodnog festivala i akademiije ,,Cellisimo“u Sofiji. Od 2021. godine je vanredni profesor na NMA „ Pancho Vladigerov“ i NMS „ Lyubomir Pipkov“ u Sofiji.

Festival gudača ulazi u završnu fazu sa dva koncerta polaznika masterclass radionica  koji su vodli profesori Vujadin Krivokapić, Miša Berkut, Zoran Zakrajšek, Robert Lakatoš i Atanas Krastev.

Najčitanije