16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava – Velika bokeška fešta, Sajam maslina i vina u Bijeloj

Bijela
Bijela – foto Boka News

Velika bokeška fešta i Sajam maslina i vina održaće se od 12. do 14.  februara u Bijeloj, najavili su organizatori.

Ranijih godina ove manifestacije organizovane su u okviru Praznika mimoze, ali su ove izostavljene iz programa, jer se njihovi organizatori na vrijeme nisu prijavili za učešće u cvijetnoj manifestaciji.

Problem je bilo i mjesto održavana – Dom kulture u Bijeloj koji je lani zatvoren jer je procijnejeno da boravak u tom objektu nije siguran.

Predsjednik  NVO „Velika Bokeška fešta“  Nikola Svilanović je kazao da su bili “zatečeni kada su saznali da nisu uvršteni u program 47 Praznika mimoze”, ali da će manifestacija biti održana, jer im je, između ostalih, predsjednica Opštine Nataša Aćimović pružila podršku, pa će iz opštinske kase dobiti ”određena finansijska sredstva”.

Za organizaciju  kulturno-zabavnog dijela programa, zadužena je NVO, Velika bokeljska fešta i Organizacije žena Riza, dok će Maslinarsko društvo „Boka“, kao i do sada, organizovati dvodnevni Sajam masline i vina, 13. i 14. februara (subota i nedjelja)  od 10 do 17 i od 10 do 14 sati.

Posjetioci će moći da uživaju u domaćim proizvodima: maslinovo ulje, konzervirana maslina, proizvodi na bazi masline i od drveta masline, domaćih vina, likera, meda, kao i u degustaciji i ocjenjivanju maslinovog ulja raznih proizvođača.

Velika bokeška fešta - Sаjаm mаslinа i vinа u Bijeloj
Velika bokeška fešta – Sаjаm mаslinа i vinа u Bijeloj

Program Velike Bokeljske Fešte:

12.februar 2016. – petak

18.00    Okrugli sto: Maslina i znameniti Bijeljani, u čiju čast se svake godine zasadi po jedna maslina. Pored govornika, gosti večeri: djeca iz OŠ i Doma za nezbrinutu djecu u Bijeloj, kao i djeca iz OŠ Nikola Đurković iz Radanovića.

13. februar 2016. – subota 10-17 sati

10.00    Muzičko zabavni program: cvjetni defile, Gradska muzika, mažoretke, folklor, djeca iz Bijele. Sajam masline i vina, promotivna izložba i degustacija proizvoda od masline, vina…

Degustacija i ocjenjivanje maslinovog ulja za potrošače

12.30    Skup maslinara:Aktuelni problemi u maslinarstvu (Imovinsko-pravna zaštita maslinjaka; Način ostvarivanja prava građana u zaštiti starih maslina; Pravna osnova za udruživanje/uvećanje posjeda; Uloga Opština u jačanju poljoprivrede i veze sa turizmom; Od proizvoda do tržišta…

Predviđeni učesnici: predstavnici maslinara; Savjetodavne službe; Opštine Herceg Novi; PKCG; MPRR…

13.30    Iskustva maslinara: Predstojeći radovi u maslinjacima

17.30    Sastanak učesnika Sajma: primjedbe i predlozi organizatorima Sajma

14. februar 2016. – nedjelja 10-14 sati

  Sajam masline i vina

Velika bokeška fešta - Sаjаm mаslinа i vinа u Bijeloj
Velika bokeška fešta – Sаjаm mаslinа i vinа u Bijeloj

Najčitanije