32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bike sharing u Herceg – Novom ?

Next bike
Next bike

Rukovodstvo Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog održalo je danas sastanak sa predstavnicima kompanije “Next-bike Croatia”, u cilju dobijanje stručne i konsultantske podrške za buduću projekciju razvoja biciklističkih stanica i staza u Herceg-Novom.

“Next-bike” je brend koji je prisutan u 15 država svijeta, od toga u 12 evropskih, pokriva ukupno 100 gradova i ima mrežu od 30.000 bicikala. U Hrvatskoj postoje već tri godine.

Korisnici se za učešće u ovom projektu prijavljuju putem interneta, mobilnog telefona ili terminala. Stanice za iznajmljivanje su fleksibilne, nezavisne su od gradske strujne mreže, jer se mogu napajati putem solarnog panela. Postavljaju se bez velikih građevinskih zahvata što omogućava lako instaliranje i premještanje u slučaju potrebe.

Next bike
Next bike

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog, u saradnji sa Turističkom organizacijom, ima u planu da postojeće turističke info-punktove, na najmanje dvije lokacije u gradu, osposobi za stanice za iznajmljivanje bicikala. Promocijom korišćenja bicikala, Agencija želi da promoviše zdrave stilove života i podstakne sugrađane na svakodnevnu fizičku aktivnost. Takođe želi probuditi svijest o održivom razvoju, očuvanju životne sredine i smanjenju emisije CO2.

Bike sharing bi obogatio turističku ponudu grada i doprinio atraktivnosti lokacije. Sistem javnih bicikala je društveno koristan projekat jer vodi brigu o lokalnoj zajednici, a izaziva značajnu medijsku pažnju što može dovesti do boljeg pozicioniranja Herceg-Novog na evropskim tržištima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Herceg-Novi i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije