20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Aplikacija za delfine, morske kornjače i druge zaštićene vrste

Aplikacija dupini
Aplikacija dupini

Institut Plavi svijet, Argonaut, Plavi svijet Vis, Nacionalni park Kornati i Javna ustanova Priroda, u sklopu projekta „Partnerstvo za more”, ovih su dana pokrenuli aplikaciju “Marine Partnership” o dupinima, morskim kornjačama ili nekoj drugoj zaštićenoj morskoj vrsti s ciljem da pomognemo i bolje upoznamo te zaštitimo bioraznolikost Jadranskog mora.

Prema riječima biologa Grgura Pleslića iz Instituta Plavi svijet, efikasna zaštita u idealnom slučaju počiva na točnim i aktualnim podacima o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti koje uglavnom prikupljaju i analiziraju znanstvenici u istraživanjima i programima monitoringa. No u svijetu je (Australija, Kanada, SAD) sve izraženiji trend uključivanja javnosti u prikupljanje podataka pa svatko tko boravi u prirodi ili na moru može dojaviti opažanja i time uvelike pomoći u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti.

Institut Plavi svijet prepoznao je taj trend i, u suradnji s partnerima, razvio aplikaciju za pametne telefone i tablet računala „Marine Partnership” pomoću koje se bilo tko može uključiti u program monitoringa. Aplikacija omogućuje dojavljivanje opažanja zaštićenih i/ili ugroženih vrsta s ciljem stvaranja baze podataka o njihovoj pojavnosti i prostornoj raspodjeli u Jadranu. Riječ je o vrstama s popisa NATURA 2000 te ostalim zaštićenim vrstama koje je moguće opaziti u Jadranu, a koje svatko može relativno lako identificirati. Podaci prikupljeni putem ove aplikacije spremaju se u bazu podataka koju koriste javne ustanove za upravljanje morskim područjima prilikom izrade planova upravljanja. Osim toga, aplikacija sadrži i kratke opise vrsta radi lakšeg prepoznavanja, mogućnost dodavanja fotografija, samostalnog određivanja lokacije opažanja te informacije o nekim morskim zaštićenim područjima u Jadranu. U narednim verzijama aplikacije popis vrsta i zaštićenih područja će se nadopunjavati, pojašnjava Pleslić.

Kako bi se svi mogli uključiti u program monitoringa dovoljno je instalirati aplikaciju na telefon ili tablet-računalo. Kada se na moru opazi neka zanimljiva vrsta, detalji o opažanju mogu se poslati odmah ili naknadno. Isto se može učiniti i putem web stranice www.partnerstvozamore.org/hr na kojoj je karta s dosad prijavljenim opažanjima.

Aplikacija i karta s opažanjima za Android i iOS uređaje dostupni su na http://www.plavisvijet-vis.hr/#!ukljucitese/xgyox

Aplikacija “Marine Partnership” nastala je u sklopu projekta “Partnerstvo za održivo korištenje zajedničkih morskih resursa” koji provode Institut Plavi svijet, Plavi svijet Vis, Argonauta, JU NP Kornati i JU Priroda, a koji financiraju Europska unija te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj je projekta jačanje suradnje među organizacijama civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima mora te uključivanje javnosti u problematiku očuvanja morskog okoliša.

Najčitanije