22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Sjećanje na strijeljane mornare 1918.

U znak sjećanja na Pobunu mornara čije su vođe strijeljane na današnji dan 1918.godine, na spomeniku u Škaljarima, uz odred Bokeljske mornarice i  Mornarica vojske Crne Gore, vijence i cvijeće položili su predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, delegacija gradske uprave češkog grada Prerov, članovi Bokeljske mornarice i predstavnici članova Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotora.

„Ovaj istorijski momenat, sudbina stradalog mornara, Františeka Raša spojili su Kotor i Prerov, sa kojima ćemo danas ozvaničiti pobratimske odnose na obostrano zadovoljstvo i za dobrobit naših građana razviti različite vidove saradnje“ – kazao je gradonačelnik Kotora Stjepčević.

Petr Měřínský podpredsjednik češkog grada Preror iskazao je ponos što su se pored pripadnika južnoslavenskih naroda pridružili i Česi.

„Najveće priznanje zaslužio je sin krojača iz Prerova, artiljerijski podoficir František Raš. On je zahvaljujući svojoj mudrosti i obazrivosti imao odlučujuću ulogu u komandi ustanka. Čak i danas, nakon sto godina građani Prerova su sa pravom ponosni na Františeka Raša. Ova važna ličnost koja je blisko vezana sa istorijom Kotora i grada Prerova bila je podstrek za naše zbližavanje“ – kazao je Petr Měřínský.

Vođe ustanka mornara na brodovima Austrougarske flote u Boki Kotorskoj František Raš, Antun Grabar, Jerko Šižgorić i Mate Brničević strijeljani su u 11. februara 1918 godine u Škaljarima – Kotor.

Najčitanije