16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pad prometa na aerodromu Tivat

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Aerodrom Tivat je tokom prošlog mjeseca zabilježio promet od 18.438 putnika, što je 9,8 odsto slabiji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine.

Dinamika saobraćaja na ovom aerodromu tokom januara i februara je najslabija u godini, te trenutno dnevno ima između 4 i 6 letova kompanija Montenegro Airlines, Air Serbija i Aeroflot na linijama za Beograd i Moskvu. Značajno povećanje prometa na tivatskom aerodromu, može se očekivati već od marta kada počinju prvi sezonski čarteri iz inostranstva.  Krajem tog mjeseca redovnu liniju između Mančestera i Tivta, uspostaviće i britanska lou-kost kompanija “EasyJet” čiji će avioni na toj relaciji saobraćati dva puta nedjeljno do sredine oktobra.

Inače, prvenstveno zbog drastično lošijeg reuzultata sa ukrajinskog tržišta pogođenog ratnim dešavanjima, aerodrom Tivat je lani zabilježio pad od 1,7 odsto u prometu putnika kojih je tokom cijele 2015, bilo ukupno 895.033. Iako je jedini među 10 najprometnijih aeredroma u bivšoj Jugoslaviji lani zabilježio pad prometa, aerodrom Tivat ipak je zadržao svoje osmo mjesto na “top 10 listi”, ispred Sarajeva sa 773 hiljade, te Podgorice koja je sa lanjskih 748 hiljada putnika, na posljednjem mjestu te liste.

U protelih deset godina, obim saobraćaja na aerodromu Tivat porastao je za čak 167 posto, po čemu je ta vazdušna luka druga najbrže rastuća na prostoru bivše Jugoslavije, nakon aerodroma u Skoplju.

Izvor:S. L.

Najčitanije