13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Barbić na čelu tivatskih vatrogasaca

Zoran Barbić
Zoran Barbić

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS), postavio je prošle nedjelje Zorana Barbića, specijalistu inženjera zaštite od požara, za v.d. načelnika opštinske Službe zaštite i spašavanja (SZS). On je na toj funkciji zamijenio Dragana Kordića koji se povukao zbog zdravstvenih razloga.

Zoran Barbić dugogodiošnji je vatrogasni volonter u nekadašnjoj opštinskoj Vatrogasnoj jedinici Tivat i jedan od osnivača Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića čiji je bio dugogodišnji komandir. U međuvremenu je na Fakultetu zaštite u Novom Sadu stekao i zvanje specijaliste-inženjera zaštite od požara sa diplomskim radom koji se ticao zaštite od požara marine i objekata u luksuznom nautičko-turističkom kompleksu Porto Montenegro u Tivtu.

On je najavio niz izmjena u organizaciji i radu SZS Tivat koju će, kako je istakao, pokušati da u svim aspektima, dovedene na nivo adekvatan onom na kojem funkcionišu slične službe u Zapadnoj Evropi.

Dio pripadnika Sluzbe zastite Tivat
Dio pripadnika Sluzbe zastite Tivat

„Planiram da postupno izveden transformaciju cijele jedinice, poboljšam obuku i tehničke kapacitete u SZS, a sve u cilju što brže i efikasnije intervencije kada se za to ukaže potreba. Naravno, nastavićemo da intenzivno sarađujemo sa ostalim vatrogasnim i spasilačkim jedinicama iz okruženja sa kojima je ta saradnja i ranije bila na visokom nivou.“- istakao je Barbić koji je već preduzeo niz mjera na riješavanju tehničkih prpoblema sa dijelom specijalnih protivpožarnih vozila SZS Tivat, ličnom zaštitnom opremom vatrogasaca, te poboljšanjem njihove psiho-fizičke spreme i obučenosti za intervencije u svim vrstama incidenata.

Vozila Sluzbe zastite Tivat
Vozila Sluzbe zastite Tivat

On je najavio izradu detaljnog interventnog plana grada sa procjenom rizika i prikupljanjem svih relevantnih podataka o svim objektima u Tivtu koji su potrebni vatrogascima za efikasno djelovanje, postepeno jačanja dispečarske službe u kojoj Barbić smatra da bi se mogle zaposliti i osobe sa invaliditetom, te intenziviranje aktivnosti na gradnji objekta novog Vatrogasnog doma u Gradiošnici.

Izvor:S. L.

Najčitanije