23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski ministar Miro Kovač u Kotoru – “Hrvati Crne Gore naše bogatstvo”

  1. Ö

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Miro Kovač u petak se sastao u Kotoru sa predstavnicima Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem.

„Naš moto će biti da polako, ali sigurno mijenjajmo stvari. Ovom prilikom obećavam da ćemo voditi računa o vama i da su Hrvati Crne Gore naše bogatstvo“ – kazao je ministar Kovač na sastanku sa predstavnicima Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori u Kotoru.

Na sastanku sa ministrom Kovačem i njegovim suradnicima, predstavnici Hrvatskih udruga istakli su probleme sa kojima se susreću, a to je prije svega, prostor sa kojim Hrvatsko građansko društvo (HGD) ima problem od osnivanja, problemi kontinuiranog finasiranja „Hrvatskog glasnika“, jedinog štampanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori.

„Naša ustavna obaveza je skrbiti o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Osim obaveze koja proističe iz Ustava mi to i želimo. Znam da je jako teško organizirati zatvoreni samoodrživi sistem sa našim institucijama. Morate biti aktivni, mi ćemo pomoći kroz naše institucije i kroz tvrtke. Što se tiče ove Vlade možete očekivati jedan odnos, svesrdan, bez kompleksa, da ćemo skrbiti o vama, mada i u Hrvatskoj finacijska situacija nije baš najbolja. Moramo zajednički iskoristiti hrvatske tvrtke u Crnoj Gori kao i donacije u onoj mjeri u kojoj je to moguće“ – kazao je ministar Kovač.

Ministar Miro Kovač u Kotoru
Ministar Miro Kovač u Kotoru

Sastanku su prisustvovali, veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić, žerar konzul u Kotoru Hrvoje Vuković, pomoćnik ministra Željko Kuprešak, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mario Brguljan, biskup Ilija Janjić, urednica „Hrvatskog Glasnika“ Tijana Petrović, prvi predsjednik HGD-a Tripo Schubert, predsjednica NVO „Napredak“ Kristina Luković i član don Ivo Ćorić.

Ministra i njegove suradnike ispred kotorske katedrale dočekao je kotorski biskup mons. Ilija Janjić koji je visoke zvanice upoznao s poviješću katedrale i životom zaštitnika grada Kotora, Svetim Tripunom, nakon čega je delegacija posjetila muzej – relikvijar, koji se nalazi u sklopu Katedrale.

Ministar Miro Kovač u Kotoru
Ministar Miro Kovač u Kotoru

Ministar Kovač danas je obišao i budući Hrvatski kulturni centar – „Hrvatsku kuću“, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u vlasništvu države Hrvatske, trenutno je zatvorena, a namjera je da se renovira i staviti u funkciju.

„Ova „Hrvatska kuća“ ne može profunkcionirati ako ne napravimo jednu mrežu. Ako se spojimo sa hrvatskom gospodarskom komorom, ministarstvom turizma, ministarstvom gospodarastva, hrvatskim tvrtkama u Crnoj Gori, znači sa više institucija imaćemo napredak, renovirat ćemo je. Mi ćemo to napraviti“ – zaključio je Kovač.

Ministar Miro Kovač u Kotoru
Ministar Miro Kovač u Kotoru

Posjetu Hrvatima u Boki Kotorskoj ministar Miro Kovač ocijenio je vrlo pozitivno.

„Impresioniran sam njihovom motiviranošću kao i pozicijom „Hrvatske kuće“ u Kotoru. O svemu ću izvijestiti Vladu“ – kazao je Kovač.

Ministar Miro Kovač u Kotoru
Ministar Miro Kovač u Kotoru

U večernjim satima, u Tivtu, ministar se susreo sa predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i predstavnicima NVO „Dux Croatorum“.

Najčitanije