19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog nezakonitog povećanja cijena direktor Komunalnog podnio ostavku

Rade Popović
Rade Popović

Direktor Komunalnog preduzeća Tivat Rade Popović (DPS) podnio je danas ostavku na tu funkciju, nakon što je izbio skandal sa ispostavljenjem Tivćanima 20 odsto uvećanih januarskih računa za odvoz smeća, a na koje Komunalno prethodno nije dobilo zakonom obaveznu saglasnost SO Tivat kao svog osnivača.

Za odluku o ostavci sam se odlučio isključivo vodeći se moralnim i profesionalnim motivima, u situaciji kada je jedan dio politikanske javnosti u Tivut pokušao da grubo zloupotrijebi jednu tehničku grešku u dnevno političke svrhe. Na taj način su pokušali obesmisliti jedan ozbiljan, veoma zahtjevan i odgovoran posao, koji sam, zajedno sa saradnicima u Komunalnom, uspješno realizovao tokom posljednjih 13 godina. Vjerujući u sud javnosti želim da istaknem da, bez obzira što nije nanijeta šteta Komunalnom, kao i da ni građani neće biti ni najmanje oštećeni, ipak osjećam objektivnu odgovornost, jer sam kao direktor i najodgovorniji za rad Komunalnog, pa i za propuste ovakve prirode.”-stoji u saopštenju koje je Popović tim povodom dodstavio lokalnom Radiju Tivat. On se zahvalio svim saradnicima, građanima i predstavnicima lokalne uprave sa kojima je sarađivao dok je bio na čelu Komunalnog i postigao da se Tivat prepoznaje kao jedan od najčišćih i najuređenijih gradova u Crnoj Gori   .

Popović koji nije odgovarao na telefinske pozive, medijima je prije dva dana kazao da je odluku o povećanju za petinu cijena usluga odvoza smeća za domaćinstva, 16.decembra donio Bord direktora te opštinske firme, i da je on kao izvršni direktor naložio da se po njoj obračunaju i fakturišu januarski računi koje su građani dobili početkom ove sedmice. On je tada potvrdio da u međuvremenu na novi cjenovnik nije dobijena po zakonu obavezna, saglasnot SO Tivat, zbog čega je naknadno novinarima kazao da se odluka Borda neće primjenjivato dok ne prođe propisanu proceduru u Opštini i dobije „zeleno svjetlo“, te da će potrošači biti obeštećeni adekvatnim umanjenjem računa za februar.

Zbog svega toga je reagovala tivatska opozicija koja je potez menadžmenta Komunalnog ocijenila skandaloznim i nezakonitim ponašanjem i zatražila od lokalne uprave da kazni odgovorne.

Sekretarijat za saobraćaj i komunalno-stambene poslove danas je zvanično od Popovića i predsjednika Borda direktora Komunalčnog Ranka Boškovića (SDP) zatražio da se u roku od tri dana pismeno izjasne kako je došlo do toga da građani za januar dobiju nezakonito uvećane račune.

Bošković nam je to potvrdio dodajući da je napisao obrazloženje u kojem stoji da je Bord direktora takvu odluku donio na sjednici 16.decembra, nakon čega je ona morala biti upućena u skupštinsku proceduru, na davanje saglasnosti od strane odbornika u SO Tivat. Pred njima se na sjednici lokalnog parlamenta 28.decembra, našao samo finansijski i program rada Komunalnog za 2016, ali ne i odluka Borda o novim cijenama, pa se sve što se kasnije dešavalo u smislu obračuna i fakturisanja računa građanima, ne može pripisati kao greška Bordu direktora, već Popoviću kao izvršnom direktoru firme.

Prema nezvaničnim informacijama Popović je ostavku podnio na traženje svoje partije – DPS iz koje mu je navodno poručeno da će ukoliko sam ne ode, biti smijenjen zbog velikog propusta koji je došao u za tu partiju veoma osjetljivom trenutku – u predvečerje lokalnih izbora zakazanih za 17.april.

Izvor:S. L.

Najčitanije