17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – „Unaprjeđenje potencijala UNESCO-vih područja na Jadranu“

Završna konferencija projekta “Unaprjeđenje potencijala UNESCO-vih područja na Jadranu – EX.PO AUS” (EXtension of POtentiality of Adriatic Unesco Sites) biće održana u petak 26. februara u Kotoru, Galeriji solidarnosti.

Na završnoj konferenciji u Kotoru će biti predstavljeni rezultati aktivnosti koje je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore realizovao u okviru projekta, uključujući aktivnosti vezane za planove upravljanja, mozaike na području Kotora, suvozide u Crnoj Gori, plan obilazaka i film o području Kotora.

Projekat EX.PO AUS realizuje se kroz IPA Jadranski program prekogranične saradnje. Vodeći partner u projektu je Grad Dubrovnik – Hrvatska, dok su ostali partneri uz Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore: Grad Split, Istarska županija (Hrvatska) , Provincija Ferara, Opština Ravena – Gradski umjetnički muzej, Opština Alberobelo, Fondacija Aquileia (Italija), Univerzitet Primorska, Naučni i istraživački centar (Slovenija), Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika (Bosna i Hercegovina), Kancelarija za administraciju i koordinaciju Butrinta (Albanija) i Opština Krf (Grčka).

Opšti cilj projekta EX.PO AUS je uspostavljanje mreže saradnje između UNESCO-vih područja Svjetske baštine na jadranskoj obali. Cilj je izrada zajedničke dugoročne strategije za održivo upravljanje i valorizaciju ovih područja koja je zasnovana na visokom stepenu inovacija u oblasti upravljanja, upotrebe tehnologije, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije