16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Postavljene solarne klupe i potpisan Protokol o sponzorstvu vrijedan 150 hiljada eura

DetaljGradonačelnik Tivta Ivan Novosel i PR asistent kompanije „Luštica Development“ Dragana Bećirović, zvanično su juče inaugurisali prve tri tzv. smart bench , odnosno pametne solarne klupe koje su instalirane u Tivtu. Klupe čiji je proizvođač hrvatska kompanija „Include“ poklon su „Luštice Development“ Tivtu koji je njihovim instaliranjem postao prvi grad u Crnoj Gori što koristi ovakvu najsavremeniju vrstu urbanog mobilijara.

Klupe za čiju je nabavku izdvojeno skoro 6 hiljada eura, postavljene su na gradskoj rivi Pine kod zgrade Lučke kapetanije i kod restorana „Prova“, odnosno na Trgu magnolija u centru grada.

„Mi u naselju Luštica Bay razvijamo potpuno novu, eco-friendly zajednicu na Jadranu i veoma smo sretni kada možemo podržati nastojanja našeg najbližeg okruženja u primjeni energetski efikasnih i ekoloških riješenja za svakodnevni život građana. Vjerujemo da će ove klupe biti korisne i stanovnicima i turistima koji dolaze u Tivat.“ – kazala je Bećirović.

solarna klupaSolarne odnosno tzv.smart-bench klupe imaju višestruku namjenu – služe kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom mobilnih uređaja, te kao hot-spor za bežični internet. Energetski su nezavisne jer se konstantno napajaju strujom iz fotonaponskih ćelija u solarnoj ploči snage 30 wati, smještenoj ispod sjedajne površine klupe. Na stranama su ukupno 4 USB porta na koji se radi dopune, mogu priključiti mobilni telefoni, tableti i lap-top računari, a preko bluetooth-a i wireless-a, klupa se povezuje sa tim uređajima i služi kao hot-spot za besplatni bežični internet.

Petar Vujovic
Petar Vujovic

„Klupa sadrži akumulator snage kapaciteta 32 ampera koji se napaja iz solarnih ćelija i koji joj omogućava da pod punim opterećenjem, ona funkcioniše čak i do 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću. Nakon „spajanja“ pametnih telefona ili lap-topova sa klupom, preko posebne android aplikacije, mogu se dobiti i detaljne informacije o temperaturi i kvalitetu vazduha, buci i sličnom, kao i grafikoni o ukupnoj energiji koju je klupa proizvela od sunčeve svjetlosti. Veoma nam je bitno i to što je klupa presvučena posebom vrstom homogenog polikarbonata koji je 400 puta izdržljiviji i jači od stakla. Ta vrsta plastike koja se inače, koristi i kod izrade zaštitne opreme za specijalne policijske jedinice, je veoma otporna na udarce, pa smo na taj način osigurani od vandalizma ili eventualnih vremenskih nepogoda sa jakim gradom.“- kazao je energetski menadžer Opštine Tivat Petar Vujović. On je najavio da će lokalna uprava nastaviti sa nabavkom ovakvog savremenog urbanog mobilijara koji će se instalirati i na drugim lokacijama u gradu.

Dragana Becirovic i Ivan NovoselGradonačelnik Novosel je rekao da je instaliranje smart bench klupa iskorak i u energetskoj efikasnosti, ali i u opremanju grada modernim urbanim mobilijarom. Zahvalivši se „Luštici Development“ on je najavio da će lokalna uprava ove godine kroz budžetska i sredstva dobijena na raznim konkursima, u projekte poboljšaja i promocije energetske efikasnosti, uložiti ukupno oko 400 hiljada eura.

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovora

Novosel i direktor pravnog sektora „Luštice Development“ Nebojša Popović danas su potpisali i poseban Protokol o sponzorstvu kojim će ta kompanija kroz društveno odgovorno poslovanje, obezbijediti 150 hiljada eura u ovoj godini za finansiranje različitih projekata, organizacija, ustanova i manifestacija u Tivtu. Bećirović je kazala da je “Luštica Development” od 2010. do danas u projekte društvene odgovornosti u Crnoj Gori uložila ukupno 870 hiljada eura.

Najčitanije