20 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordno niske cijene mesa u Crnoj Gori

Gastro
Gastro

U Crnoj Gori se, već dva mjeseca, događa nešto što izaziva čuđenje građana naviknutih na malo novca i veliku skupoću.

Najveći trgovački lanci su toliko spustili cijene pojedinih prehrambenih proizvoda da su potrošači već počeli da sumnjaju u kvalitet i ispravnost mesa i ostale hrane čija je cijena na rekordno niskom nivou.

Međutim, po svemu sudeći, ne radi se o tome.

“Meso koje se uvozi i prodaje u Crnoj Gori kroz trgovačke lance je sigurno i stopostotno mikrobiološki ispravno i kvalitetno”, kaže za RSE Đorđije Goranović, vlasnik mesne industrije Goranović.

Industrija Goranović je jedna od glavnih dobavljača mesa i mesnih prerađevina za trgovačke lance koji drastičan pad cijena objašnjava otvorenim ratom trgovačkih lanaca.

Gastro
Gastro

“U borbi za crnogorsko tržište koje je malo, veliki trgovinski lanci počinju sve više i intenzivnije da koriste strategiju marketinškog pozicioniranja u smislu privlačenja potrošača kroz aktivnosti koje se baziraju na takozvanoj unakrsnoj prodaji. Oni žele da potrošače, niskim cijenama, dovedu u svoje objekte, kaže Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, te dodaje:

“Time će se nauditi konkurenciji, ali suštinski smisao nije u prodaji tih proizvoda, jer će trgovci na njima gubiti. Oni očekuju povećanu prodaju drugih artikala. Radi se o marketinškoj profitabilnosti proizvoda za razliku od, svima poznate, finansijske profitabilnosti.”

Kostić ističe da, pored unutrašnjih, postoje i spoljni razlozi.

“Uvođenjem sankcija EU Rusiji, tržište se smanjilo za zapadne proizvođače mesa i drugih artikala koji izvoze i u Crnu Goru. Sada, nižom cijenom nastoje da realizuju svoju poslovnu politiku”, riječi su analitičara Vasilija Kostića.

U prodavnicama najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori, svinjski but se prodaje za svega jedan 1,89 eura, kilogram svinjske plećke bez kosti košta samo deset centi manje, a ni teleća rebra nijesu mnogo skuplja.

Pomorandže se mogu kupiti za 0,18 eura, a jabuke za dvadesetak centi. Pored, za građane najinteresantnijih, prehrambenih proizvoda, po značajno nižim cijenama se mogu naći i drugi proizvodi u koje spada i kućna hemija.

Naranča
Naranča

Iako se potrošači raduju niskim cijenama, vlasnik mesne industrije Goranović, Đorđije Goranović, navodi da će aktuelni rat trgovinskih lanaca proizvesti negativne posljedice.

“Prva je gubitak radnih mjesta u manjim trgovinama koji su, uglavnom, porodičnog karaktera. Svakog dana se zatvori po jedna. Druga je slabljenje konkurentske pozicije crnogorskih proizvođača koji ne mogu da pariraju ovim ‘dampingovanim’ cijenama. Treće – u ovom trgovinskom ratu, vjerovatno će i same kompanije koje u njemu učestvuju oslabiti”, ocjenjuje Goranović, te naglašava:

“Zbog toga se mogu očekivati problemi u poslovanju dijela trgovinskih lanaca što će generisati negativne efekte u vidu gubljenja radnih mjesta i nemogućnosti plaćanja obaveza prema dobavljačima i proizvođačima.”

Goranović je, odgovarajući na pitanje, kolika je realna cijena kilograma svinjskog buta koji sada košta 1,89 eura, rekao i kakve će cijene mesa i hrane uopšte biti u narednom periodu.

“Realna cijena u ovom trenutku bi bila 3,20 eura. Inače, cijena svinjskog mesa je na evropskoj berzi dostigla najniži nivo 2009. godine. Tačnije, na današnji dan cijene svinjskog mesa su sedam-osam posto niže nego tada”, tvrdi Đorđije Goranović, te zaključuje:

“Predviđanja Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) su da će se cijene hrane u svijetu zadržati na ovom nivou u narednih godinu – godinu i po dana. Razlozi su pad cijena žitarica koje su važan input za proizvodnju stočne hrane zbog pada cijene nafte i naftnih derivata koji, inače, imaju široku primjenu za proizvodnju finalnih mesnih proizvoda.”

RSE

Najčitanije