21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan energetske efikasnosti – podjelili suvenire i štedne sijalice

Povodom obiljezavanja 5. marta, Svjetskog dana energetske efikasnosti, Opstina Tivat je I ove godine organizovala besplatnu podjelu štednih i LED sijalica gradjanima, kao i sedam edukativnih i kreativnih radionica za ucenike završnih razreda osnovne skole.

Dvonedjeljnje radionice sa ciljem podizanja svijesti o energetskoj efikasnosti medju osnovcima organizovao je “ZOPT” – Centar za obrazovanje i trening, u saradnji i pod pokroviteljstvom Opštine Tivat. Radionice su završene podjelom diploma učesnicima, besplatnom podjelom suvenira izradjenih na temu energetske efikasnosti, kao i sada vec tradicionalnom podjelom stednih i LED sijalica gradjanima Tivta.

U projekte poboljšanja i promocije energetske efikasnosti tokom ove godine Opština Tivat uložiće ukupno preko 400 hiljada eura kroz budžetska kao i sredstva obezbijedjena iz IPA projekata i donacija. Iz kapitalnog budzeta  obezbijedjeno je 210 hiljada eura od cega ce sa 75 hiljada eura Opstina ucestvovati u sanaciji sistema za grijanje za osnovnu i srednju školu.

Izdvajanje Opštine u ovoj oblasti tokom prosle godine iznosilo je 226 hiljada eura I to u razne segmente unapređenja energetske efikasnosti, od obnove fasada zgrada, rekonstrukcije kotlovskih sistema, zamjene starih sijalica štedljivim i LED diodama, do najnovije akcije- nabavke prvih solarnih klupa u Crnoj Gori koja je realizovana u saradnji sa Lusticom Bej. Na taj nacin opstina Tivat nastavlja da drzi korak sa najnovijim savremnim tehnoloskim trendovima u svijetu.

 “Opstina Tivat na ovaj nacin nastavlja sa cvrstim opredjeljenjem da zadrzi poziciju vodece opstine u Crnoj Gori koja je najvise postigla u domenu energetske efikasnosti. Energetska efikasnost predstavlja temelj na kome počiva budući razvoj ne samo Crne Gore već Evrope pa i šire. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenjuje da će se u svijetu potrošnja energije povećati za 40 % tokom naredne dvije decenije. To znači da vlade svih zemalja, a samim tim gradovi  i jedinice lokalne samouprave, treba da ovoj tematici posvete dužnu pažnju. Uz promovisanje koncepta energetske efikasnosti fokus treba usmjeriti i na alternativne (obnovljive) vidove energije.  Opština Tivat, kao i svake godine ulaže značajna sredstva upravo u ovu oblast”, saopštio je Petar Vujović, energetski menadžer Opštine tokom uručenja diploma polaznicima radionica.

Edukacija je planirana trogodišnjim Programom unapređenja energetske efikasnosti, a realizovana je uz podršku energetskog menadžera, Tima za energetsku efikasnost i Zelenog tima opštine Tivat.

Najčitanije