20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Prekinite da punite džepove tajkuna preko leđa Kotora

Kotor panorama -Photo: Zoran Nikolić
Photo: Zoran Nikolić

Ukoliko DPS ne prihvati četiri zahtjeva koja će im ispostaviti OO SDP Kotora, socijaldemokrate će razmotriti dalje funkcionisanje lokalne koalicije sa tom strankom, LP i HGI, a koja drži vlast u Kotoru – saznaje Boka News.

SDP je prije par dana odbila poziv opozicije u Kotoru da ta stranka izađe iz koalicije sa DPS, LP i HGI, te da sa opozicijom napravi novu većinu koja bi Kotorom upravljala do redovnog termina za lokalne izbore na jesen. Ipak, Predsedništvo kotorskog odbora SDP juče je analiziralo funkcionisanje koalicije sa DPS i konstatovalo da je “u posljednjih godinu dana u Kotoru veoma izražena pojava da se agresivno i beskrupulozno stvaraju uslovi za bogaćenje raznih tajkunskih lobija.”

Partija Ranka Krivokapića to vidi u izbjegavanju da se preduzeću u većinskom vlasništvu Opštine, „Luci Kotor“ AD, obezbijedi dugoročna koncesija za korišćenje luke podno zidina Starog grada i da se odustane od pripremljene prodaje većinskog paketa akcija ove firme. Ideju o prodaji Luke Kotor putem privatizacije postojeće državne firme ili dodjele koncesije drugom ponuđaču već duže vrijeme gura DPS uz podršku SD čiji predsjednik Ivan Brajović vodi resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Kao najvjerovatniji novi vlasnik ili upravljač luke Kotor pominje se američki konzorcijum “Royal Caribbean Cruises” čiji je pravni zastupnik u Crnoj Gori advokatska kancelarija premijerove sestre Ane Đukanović.

“Stalni napori SDP da spriječi predaju najznačajnijeg i najuspješnijeg kotorskog privrednog subjekta u tajkunske ruke pokušavaju se obesmisliti. Naš pokušaj da se izmjenom Zakona o lukama stvore uslovi da Luka Kotor dobije dugoročnu koncesiju je propao, jer za ovaj Zakon u Skupštini CG nijesu glasali posanici DPS iz Kotora. Sasvim je jasno da određene strukture u DPS, na državnom i lokalnom nivou, u tajnosti pripremaju teren i čekaju pravi trenutak za prodaju Luke. Trenutno su zastali – valjda zbog izbora. SDP Kotor aktiviraće svoj prijedlog Zaključaka koji je ponudio na prošlogodišnjem zasijedanju SO Kotor, a koji tada nijesu podržali odbornci DPS. Ako ponovo ne dobijemo podršku za naše napore da spriječimo podaju Luke, pristupićemo onome što smo tada obećali – tražićemo raspisivanje opštinskog referenduma o prodaji Luke.”- stoji u materijalu koji bi sutra formalno trebalo da usvoji OO SDP Kotora.

U tom dokumentu stoji i da DPS-om predvođena lokalna vlast pokušava da izvođaču radova na izgradnji sportske hale u Rakitama, neopravdano omogući ekstraprofit koji se mjeri stotinama hiljada eura.

SDP
SDP

„Glavni razlog je obećanje izvodjaču radova da će mu biti priznati dodatni radovi u značajnom obimu, što upućuje na mogućnost koruptivnih radnji… Nadzorni organ ne vidi razlog za dodatne radove i povećanje investicije za više od 5%. On se napada iz svih oružja, nastoji ga se diskreditovati putem štampe i ukloniti uz pomoć Opštine, baca se drvlje i kamenje na loš projekat. Radovi stoje već pola godine, jer nadzorni organ neće da popusti. Trenutno se traži način da se „stručno” dokaže neophodnost izmjene projekta i izvodjenja dodatnih radova vrijednih više stotina hljada eura, a nije isključeno da ta cifra bude i milionska. Dakle, da ionako skupa dvorana bude još skuplja, a sve na trošak gradjana Kotora – poreskih obveznika. SDP to nije podržao i neće glasati za takvo prekoračenje, niti za potpisivanje bilo kakvog aneksa ugovora na štetu gradjana.”- stoji u materijalu Predsjedništva OO SDP Kotora.

Ta stranka upozorava i na čudna dešavanja u vezi kotorske gradske pijace (Markata) koju Veterinarska inspekcija zatvara zbog navodne neuslovnosti.

„Primjer očiglednog namještanja posla po želji tajkuna je bezočna ideja da se Kotoranima oduzme vjekovna pijaca i Markat stavi u službu enormnog punjenja nečijih džepova…. Istovremeno se forsira projekat sa ugostiteljskom terasom iznad Markata, zastakljivanjem prostora uz gradski bedem koji je kulturno-istorijski spomenik nulte kategorije. SDP će učiniti sve kako bi Markat ostao ono što jeste, te da i dalje Kotoranima znači ono što im je značio kroz decenije i vjekove i predstavlja neraskidivi dio načina života našeg Grada.”- tvrde u stranci Ranka Krivokapića ističući da se novac iz gradske kase pokušava preliti u džepove tajkuna i tako što je Opština Kotor jedina učlstvovala na tenderu za prodaju magacina i dijela kancelarija podgoričkog „Jugopetrola” u servisnoj zoni u Škaljarima, za što je lokalna uprava spremna da izdvoji milion eura koje nema u budžetu za ovu godinu pa će se zbog toga zadužiti.

„Hitno riješavanje ovih problema ….odnosno obustavljanje štetnih aktivnosti, za OO SDP Kotor predstavlja neophodan uslov za dalje fukcionisanje koalicione saradnje.”- stoji u dokumentu koga će sutra razmatrati kotorski SDP.

Izvor:S. L.

Najčitanije