15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi dobila sertifikat ISO 9001

Opstina Herceg Novi dobila sertifikat ISO 9001
Opstina Herceg Novi dobila sertifikat ISO 9001

Opštini Herceg – Novi danas je uručen sertifikat kojim se potvrđuje da je sistem menadžmenta provjeren i sertifikovan prema zahtjevima međunarodnog standarda ISO 9001, u oblasti pružanja usluga i sprovođenja aktivnosti lokalne uprave.

Sertifikat je predsjednici Opštini Nataši Aćimović uručio direktor kompanje „SGS“ za područje bivše Jugoslavije, Marinko Ukropina.

Cilj Opštine Herceg Novi je da, poštujući zakonske propise, obezbjedi kvalitetne usluge svim korisnicima, uz stalno unapređivanje kvaliteta organizacije i rada. Ona je istakla da je dobijanje sertifikata od jedne renomirane kuće kao što je „SGS“, izraz posvećenosti ostvarivanju tog cilja i predstavlja potvrdu da je lokalna uprava na pravom putu.

-Jedan od najvećih izazova danas je potreba održavanja povjerenja građana u njihovu lokalnu upravu, koja teži da im obezbijedi kontinuirano pružanje usluga na efikasan i kvalitetan način, dostupan svim društvenim kategorijama. Prepoznajući ove potrebe, Opština Herceg Novi usmjerava svoj rad ka većem učešću građana u odlučivanju, odgovornom upravljanju javnim dobrima, pružanju brzih i efikasnih usluga, a posebno na poboljšanje kvaliteta i transparentnost rada – rekla je predsjednica Opštine.

Aćimović se zahvalila kompaniji „SGS“ na partnerstvu, kao i konsultantima, službi za upravljanje kvalitetom i svim zaposlenima u lokalnoj upravi koji su učestvovali u projektovanju sistema i omogućili da se proces sertifikacije obavi u najkraćem mogućem roku.

U skladu sa standardima, od zaposlenih u lokalnoj samoupravi se zahtijeva da teže stalnom poboljšanju u pružanju usluga efikasnim i odgovornim radom, poštujući etičke kodekse rada, zakonitost, blagovremenu komunikaciju i otvorenost prema inicijativama svih zainteresovanih strana: građana, političkih stranaka, nevladinih organizacija, investitora, privrednih i drugih subjekata.

Opstina Herceg Novi dobila sertifikat ISO 9001
Opstina Herceg Novi dobila sertifikat ISO 9001

-Dvočlani ocjenjivački tim švajcarske kompanije utvrdio je da sistem menadžmenta i obučenost kadrova u Opštini Herceg Novi zadovoljavaju međunarodni standard kvaliteta. Na osnovu njihovog izvještaja sertifikaciono tijelo iz Ženeve izdalo je Opštini sertifikat koji važi tri godine – objasnio je Ukropina.

On je kazao da će biti vršen nadzor nad sprovođenjem standarda i Politike kvaliteta Opštine u praksi i da su već dostavili preporuke kako da se sistem menadžmenta najbolje „oživi“ i zadovolji korisnike usluga lokalne samouprave.

-Ovim se Opština opredijelila da praktično primijeni savremene trendove koji važe i u Evropskoj uniji, a da se lokalna uprava približi građanima – rekao je Ukropina.

Istakao je koristi ovog sertifikata za Opštinu – dokumentovanje procesa, definisanje odgovornosti i ovlašćenja, transparentnost u radu sistema, ali i podrška poslovnoj zajednici i privlačenju investitora.

-Lokalne samouprave koje su sertifikovale svoje sisteme menadžementa privlačnije su za investitore , donatore, fondove i prikazane su na neki način kao „business friendly“ opštine – kazao je Ukropina.

 

Najčitanije