13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro penjalište na Kameno

Foto: Damor Pepić / Sportsko penjalište Tivat

NVO “Orjen Outdoor” učestvovala je sa projektom izgradnje sportskog penjališta na prirodnoj stijeni u zaleđu Herceg Novog, na konkursu koji je raspisala Turistička organizacija Herceg Novi. Kako je na  Kamenom planirana rekreativna zona za bicikliste i pješake, koju bi uredili Agencija za izgradnju i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, na dijelu starog puta prema Sitnici, u ovoj NVO su  shvatili da bi idealno bilo da u blizini postoji i sportsko penjalište na prirodnoj stijeni.

„Zajedničkim snagama AK “Nikogorci” i NVO “Orjen outdoor” krenuli smo u ispitivanje terena i potragu za najpogodnijom i najkompaktnijom stijenom u tom rejonu. S obzirom  na sam naziv sela Kameno, nije nam teško bilo pronaći stijenu na samo nekih tridesetak metara od buduće biciklističko rekreativne staze. Sama blizina puta i dostupnost daje  veću vrijednost ovom projektu“ – kazao je Saša Kulinović iz NVO „Orjen outdoor”.

Projekat podrazumijeva opremanje 15 smjerova različite težine, od smjerova za početnike, do smjerova za iskusne penjače, na prirodnoj stijeni, odnosno bušenje i postavljanje elemenata za osiguranje.

Foto: Damor Pepić

– Kako se već planiraju aktivnosti na tom dijelu, dogovoili smo da se čišćenje i prilagođavanje prilaznog terena uradi u sklopu pravljena biciklističko rekreativne zone, kao i u kasnijoj fazi obilježavanje penjališta putokazima i smjernicama. Neophodno ulaganje za nabavku 15 sidrišta je 1380 eura.

Ovim se stvaraju uslovi za sve popularniji aktivni turizam, samo 10-15 minuta od centra Herceg Novog i pristup stijeni gdje bi kasnije bilo moguće obučavanje, trening i usavršavanje alpinista, speleologa, sportskih penjača, specijalizovanih službi vojske, policije, vatrogasnih jedinica.

Foto: Damor Pepić

Plan je da se stijena opremi u narednih mjesec, a kontrolu će obavljati Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

– Veoma nam je drago da je Turistička organizacija Herceg Novog prepoznala ovaj projekat kao neophodnu ponudu našeg grada. Izgradnjom penjališta na Kamenom, dostupnog svima, pridružujemo se turističkim gradovima Dubrovnik, Split, Tivat, Poreč, Opatija… – kaže Kulinović.

U Turističkoj organizaciji su najavili  saradnju i u  sljedećim projektima Nvo “Orjen outdoor”, a sve u korist istog cilja-Herceg Novi i Orjen poželjna evropska turistička outdoor destinacija.

Foto: Damor Pepić / Sportsko penjalište Tivat

Najčitanije