12 C
Kotor

Slušaj online radio

Može da se gradi u uvali Dobreč

Dobreč
Dobreč

U realizaciji izgradnje turističkog kompleksa u mjestu Dobreč, Rose kod Herceg Novog ne postoje nikakve prepreke, saopštili su iz Sekretarijata za razvojne projekte i dodali da se uskoro očekuje zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

“Nakon što je u decembru prošle godine kompanija Northstar dostavila činidbenu garanciju u iznosu od milion eura, ne postoje nikakve prepreke u vezi sa započinjanjem aktivnosti na realizaciji tog projekta na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica”, rekli su agenciji Mina-business iz Sekretarijata.

Iz Sekretarijata su dodali da postoje svi preduslovi i da se očekuje da se kompanija Northstar u najskorijem periodu obrati Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta centralnog hotela sa depadansima i pratećim sadržajima.

“Trenutno su u toku razgovori sa kompanijom Northstar u vezi sa stvaranjem infrastrukturnih pretpostavki, za realizaciju projekta na lokalitetu Dobreč Rose, što takođe predstavlja jedan od bitnih preduslova za budući razvoj turističkog kompleksa”, rekli su iz Sekretarijata.

Iz Sekretarijata su naveli da se Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom, konzorcijum sačinjen od kompanija Northstar i Equest Capital Limited Jersey obavezao da će u roku od pet godina od početka investicionog perioda realizovati minimalne investicione obaveze.

“Investicioni period, odnosno period za realizaciju investicije, počeo je 26. novembra 2013. godine, 90 dana nakon dana stupanja na snagu ugovora. Shodno ugovoru, kontrola investicije će se obaviti nakon isteka roka od pet godina investicionog perioda, odnosno nakon 26. novembra 2018. godine”, rekli su iz Sekretarijata.

Kontrolu investicije, kako su objasnili, će obaviti međunarodno priznata revizorska kuća, zajednički odabrana sa liste od pet najznačajnih revizorskih kuća koje posluju u Crnoj Gori u vrijeme obavljanja kontrole.

“Trenutno ne postoje nagovještaji koji bi ukazivali na namjeru konzorcijuma da od Vlade zahtijeva produženje investicionog perioda, odnosno roka za realizaciju minimalnih investicionih obaveza”, zaključili su iz Sekretarijata.

Ugovor o dugoročnom zakupu hercegnovskog dijela poluostrva Luštice potpisan je 11. septembra 2009. godine. Ugovor je stupio na snagu u 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem Protokola o pravnosnažnosti ugovora, kada je praktično istovremeno potpisan i Aneks ugovora o dugoročnom zakupu. To je datum od kada počinju rokovi za ispunjenje ugovornih obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze.

Na 90 godina je zakupljeno  520 hiljada kvadrata, za gradnju turističkog kompleksa visoke kategorije, uz minimalni iznos investicije od 210 miliona eura. Turistički kompleks, kako je tada najavljeno imaće hotel visoke kategorije i 29 luksuznih vila sa pratećim ugostiteljskim i trgovinskim sadržajima, ukupno oko 70 hiljada kvadrata korisne površine. Predviđeno je da se u prvu fazu projekta uloži 140 miliona eura.

Mina-business

Najčitanije