16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U CG za Sat za planetu – ušteđeno 0,6 odsto struje

U Crnoj Gori je tokom Sata za planetu zemlju ušteđeno 0,6 odsto elektične enrgije, sapšteno je iz nevladine organizacije Green Home.

“Pored glavnog grada, pridružili su nam se i Ulcinj, Bar, Tivat, Herceg Novi, Petrovac, Budva,Cetinje, Berane, Mojkovac, Pljevlja i Kolašin, koji su svjetla izgasili na glavnim gradskim trgovima, šetališnim zonama i bulevarima i time pokazali da i mala Crna Gora može aktivno učestvovati u ublažavanju klimatskih promjena”, kaže se u saopštenju Green Home.

Navodi se da je Crnogorski elektroprenosni sistem je i ove godine pratio potrošnju energije u vrijeme gašenja svjetla u Crnoj Gori.

Kako su objasnili najveće uštede u potrošnji su postignute u Danilovgradu blizu deset odsto i Podgorici oko šest, dok su na nivou cijele zemlje postignute uštede od 0,6 odsti.

“Želimo da se zahvalimo Glavnom gradu i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i svim državnim i privatnim subjektima koji su pomogli da se ova kampanja realizuje”, kaže se u saopštenju iz Green Home.

Iz Green Home saopšteno je da je u subotu, u kulturnom centru Gavroche, održan sedmi Sat za Planetu u Crnoj Gori i da je nakon gašenja svjetla u 20 sat i 30 minuta, organizovan performans sa svijećama i poslata poruku – da se mora racionalizovati potrošnju prirodnih resursa i promijeniti loše navike, u cilju očuvanja planete i životne sredine.

Sat za planetu Zemlju je globalni događaj koji od 2007., svake godine, posljednje subote u martu, organizuje Svjetski fond za prirodu, pozivanjem pojedinaca, organizacija, institucija i kompanija širom svijeta na gašenje nepotrebnih svjetala i električnih uređaja na jedan sat

Izvor:MINA

Najčitanije