20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Bokeški Forum” protiv centralizacije upravljanja obalom

Bokeški forum
Bokeški forum

“Bokeški Forum” (BF) zatražio je da sve plaže na Crnogorskom primorju budu tretirane kao javno dobro dostupno svima, a ne samo pojedinim krugovima. Sa nekih od najljepših plaža na obali poput onih u Miločeru kojim gazduje “Adriatic Propertsies” javnost je već “protjerana” pod  opravdanjem da ekskuzivni turistički rizorti moraju imati privatne plaže samo za svoju klijentelu, a slično bi se ubrzo moglo dogoditi i sa najvećim dijelom jedne od najljepših plaža u Boki – čuvenim “Plavim horizontom” u uvali Pržna.

“Posljednji primjer, vezan za plažu u uvali Pržna – „Plavi horizont“ sa kojeg će domaće stanovništvo bukvalno biti protjerano, najbolji je svjedok činjenice da se JP “Morsko dobro” iz Budve prema domicilnom stanovništvu ponaša  maćehinski, slobodno se može reći i feudalistički. Građani koji pokušavaju da žive od turizma, svojim gostima teško da će moći da objasne da više na „Plavom horizontu“ ne mogu da borave. A sve to zbog interesa stranih investitora, koji se, pronalazeći pogodno tlo, na našoj obali bahato ponašaju.”- saopštio je BF dodajući da “svesrdnu pomoć u degradaciji mještana Tivta i cijelog primorja”, “Morsko dobro” ima u Ministartsvu održivog razvoja i turizma.

“To ministarstvo nacrtom Plana uređenja obalnog područja, jasno stavilo do znanja da je u službi obezvrijeđivanja imovine Bokelja. Više od decenije omogućavali su da se uzurpira obala i zemlja i da kojekakvi tajkuni, sa ili bez dozvole, grade kuće maltene ulazeći u more, a novim rješenjem starosjediocima ne dozvoljavaju da grade na sopstvenoj imovini. Zbog svega toga BF se zalaže da sve plaže na crnogorskom primorju budu tretirane kao javno dobro Takođe, BF zahtjeva da JP „Morsko dobro“ bude ukinuto, i da se o svojoj obali i pripadajućoj teritoriji staraju same opštine, a da se poštujući principe decentralizacije, visoka ovlaštenja u tome daju i samim mjesnim zajednicama. Na taj način, omogućio bi se dodatni priliv sredstava u opštinske kase i istovremeno se otvorila nova radna mjesta, na kojima bi prioritet prilikom zapošljavanja imalo domaće stanovništvo.”- saopštio je BF dodajući da je JP “Morkso dobro” svojim dosadašnjim funkcionisanjem “pokazalo da je jedan od najvećih neprijatelja Boke i Bokelja.”

Najčitanije