22 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže, čitajte…

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U vansezonskom kulturnom kalendaru Herceg Novog, sedmica pred nama može da bude šarenija uz preporuke koje nam i ove sedmice tradicionalno dolaze iz hercegnovske gradske Knjižare So.

S obzirom da je u toku i doba posta i vrijeme korizme, donosimo predloge za čitanje naslova sa teološkom literaturom.

Da čovek nije izmislio grad, nego da će prije biti da je grad stvorio čovjeka i njegove navike, saznajemo u djelu Knjiga o gradovima. Kubanac Giljermo Kabrera Infante, vrsni lingvista, eksperimentator u jeziku i bivši diplomata, kao saučesnik i svjedok vodi čitaoce u Pariz, Brisel, Madrid, Veneciju, Njujork, LasVegas, Majami, Rio de Žaneiro… Budući je autor drugu polovinu života proveo u Londonu, otud ovaj grad i zauzima polovinu prostore ove knjige. Izdavač je Geopoetika.

1400071286975_sedam_njegoevih_sahrana__slobodan_kljaki__ratko_pekoviKnjiga Sedam Njegoševih sahrana Slobodana Kljakića i Ratka Pekovića posvećena je svih sahranama i preseljenjima posmrtnih ostataka našeg velikog pjesnika. Iz knjige saznajemo da su vlasti Cetinja 3. septembra 1971. donijele odluku da kapela poslije rušenja i uklanjanja sa Jezerskog vrha 1972. bude obnovljena na nekom drugom mjestu, ali se to do danas nije dogodilo. Obilježavanje 200-godišnice od rođenja Petra II Petrovića Njegoša podstaklo je autore da istraže složene okolnosti zbog kojih su od Njegoševe smrti 1851. vladičine kosti premiještane i sahranjivane još pet puta: 1854, 1916, 1925, 1972. i 1974. godine, kada su položene u kriptu Meštrovićevog mauzoleja na vrhu Lovćena. Izdavač je Jasen.

Sudjenje-Isusu-pravni-aspekti-Zeljko-Stepanovic-nova_slika_XL_41437197Suđenje Isusu, pravni aspekti Željka Stepanovića knjiga je u kojoj ćemo naći odgovore na pitanja: Da li je proces protiv Isusa bio zakonit? Zašto je Isusu suđeno pred tri različita suda? Da li su dokazani navodi optužnica? Koja krivična djela su mu pripisana? Ova tema je već dugo predmet biblijskih, antropoloških i društveno istorijskih istraživanja ali, po mišljenju brojnih kritičara nijedno nije tako sveobuhvatno i iscrpno kao ovo. Uostalom, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu nagradio je Stepanovića za ovaj rad.

Knjiga Odgovaranje na liturgiji može biti koristan priručnik, ali i udžbenik, za aktivno učestvovanje u pravoslavnom obredu. Iz knjige Budimo ljudi, iz usta patrijarha Pavla saznajemo da smo „obavezni i u najtežim situacijama da postupamo kao ljudi, i nema toga interesa, niti nacionalnog niti pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi“.

Misija Trio: Otkrivanje Amerike roman je za djecu. Profesor Teodor Šampolion je nestao. Negova unuka Mina je ubijeđena da mu se nešto dogodilo. Sa svoja dva najbolja prijatelja, Matisom i Robinom, ona započinje istragu u muzeju tog poznatog naučnika. To će ovo troje prijatelja dovesti. ni manje ni više nego na brod  Kristifora Kolumba. Uslijediće nezaboravna avanutra u kojoj će naši junaci pratiti slavnog moreplovca pri susretu sa Indijancima. Izdavač je Pčelica.

Iz edicije Male knjige o velikim ljudima stiže nam Kristofor Kolumbo Aleksandra Bojovića. Kolumbo je rođen 1451. godine u Đenovi. Svjedoci su zapisali da je bio tajanstven, pobožan,  inteligentan i radoznao. Istorija ga je upamtila kao najvećeg moreplovca svih vremena. Kada je sa tri broda – Ninja, Pinta i Santa Marija krenuo na neizvesno putovanje prema zapadu u namjeri da preko Atlantika stigne do Indije niko nije ni slutio da će to putovanje promijeniti tok istorije. 1492. godine, misleći da je stigao u Indiju, Kolumbo je u stvari otkrio Ameriku. Izdavač je Pčelica.

Medvedić Neca ima tremu Nikolete Novak i Alekse Jovanovića slikovnica je iz edicije Priče iz šume. Medvedić Neca se ozbiljno priprema za nastup na šumskoj priredbi povodom dolaska proljeća. Međutim, na generalnoj probi hvata ga trema i on bježi sa bine. Glavna ideja ove slikovnice je da djeci pomogne da savladaju strah od javnog nastupa. Uz to djeca će saznati neke zanimljivosti o medvjedima ali i druge pojmove koji su u vezi sa šumom. Na kraju slikovnice nalazi se i nekoliko zanimljivih zadataka za rješavanje. Izdavač je Pčelica.

Za kraj kažimo kako se u hercegnovskoj Knjižari So, sa svakom kupljenom knjigom Jasminke Petrović, Vesne Dedić Milojević i Ljiljane Habjanović Đurović – mogu dobiti njihovi originalni potpisi.

Najčitanije