13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena prva kompostana u Crnoj Gori

Crna Gora ulazi u novu fazu promišljenja i djelovanja kada je u pitanju zaštita životne sredine i politika komnunalnog razvoja. Ovo je pionirski korak u misji koju će nadam se, slijediti i drugi gradovi u Crnoj Gori – kazala je državna sekretarka za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, optvarajući danas u Kavču kod Kotora, prvo postrojenje za preradu zelenog otpada u Crnoj Gori.

Kompostana površine 600 kvadrata sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor, a u njoj će se u kompost (prirodni biološki materijal za prihranjivanje zemljišta) prerađivati sav zeleni otpad prikupljen u tri bokeljske opštine i u Budvi. Rezultat je to projekta nazvanog „Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“, a koji su ta četiri grada u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, NVO „Eko centar delfin“ iz Kotora i Vladom, sproveli u protekle skoro dvije godine.

Projekat vrijedan skoro 450 hiljada eura sa 71 odsto novca finansirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada.

Svečanosti otvaranja prve kompostane u Crnoj Gori pored predstavnika Vlade, prisustvovali su i gradonačenici Kotora dr Aleksandar Stjepčćević i Tivta Ivan Novosel, rukovodioci komunačlnih preduzeća četori grada i predstavnici NVO sektora. Njima je demonstriran i rad mašina u kompostane – drobilice za zeleni otpad i kompostera-prevrtača. Istakvši da je zadovoljstvo „što sada otvaramo konkretne projekte, a manje pričamo o akcionim planovima i strategijama“, Daliborka Pejović je naglasila značaj ćinjenice da se početkom rada postrijenja u Kavču, prvi put u Crnoj Gori ne dijelu njene teritorije 100 odsto reciklira jedna vrsta otpada – zeleni otpad, što je i značajno za početak realizaije naših obaveza u Poglavlju 27 – Ekologija, u predpristupnim pregovorima sa EU. Ona je podvukla da IPA fondovi predstavljaju  veliki resur i za riješavanje sličnih problema sa otpadom i ekologijom u drugim krajevima Crne Gore, pohvalivši saradnju lokalnih uprava i komunalnih prerdfuzeća četiri primorska grada sa NVO sektorom i evropskim institucijama koje su najvećim dijelom finansirale projekat riješevanja problema zelenog otpada u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom.

Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća Kotor koje je bilo nosilac projekta, naglasio je da će prve količine komposta iz Kavča biti spremne već u maju kada će sa njima početi prihranjivanje javnih zelenih površina u četiri grada. Naglasio je da su u sklopu projekta, pored izgradnje i opremanja kompostane u Kavču, nabavljena su i 24 velika kontejnera za zeleni otpad za sva četiri grada, 3 pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog  i dijela komunalnog otpada. Obavljena je i obimna edukatoivno-informativna kampanja u javnosti.

„Ovo je veoma bitan projekat jer smno mojačali naše kapacitete i prvi putr stvorili održivi sistem upravljanja jednom vrstom otpada. Zeleni otpad se više neće bacati na deponije ili spaljivati u našim dvorištima, već će se sav ovdje prepađivati u korisnu materiju – kompost.“- naglasio je Mrdak.

Gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević istakao je da će radom kompostene,  biti smiženi i troškovi održavanja javnih zelenih površina u četiri grada.

Izvor:S. L.

Najčitanije