16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova faza uređenja specijalnog rezervata prirode „Tivatska solila“

Solila dobila vodiča - otvoren turističko-informativni punkt
Solila

Javno preduzeće Morsko dobro i u 2016. godini nastavlja sa sanacijom i uređenjem Specijalnog rezervata prirode „Tivatska Solila“. Ovom fazom radova predviđeno je uređenje   prostora ispred Informativnog punkta na samom ulazu u rezervat postavljanjem kamenih ploča i ivičnjaka i postavljanje nove nove kapije u dužini od 18m kako bi se obezbijedila bolja zaštita rezervata. Takođe, izvršiće se nabavka i postavljanje klupa i stola na prostoru ispred Informativnog punkta namjenjenih za odmor posjetilaca.

Dalje, u okviru ovih radova planirana je i sanacija kamene obloge glavnog nasipa u dužini od 20m, i sanacija oštećenja na čeličnom i drvenim mostovima koja su  prozrokovana neozvoljenim ulaskom automobila u rezervat. Radovi će obuhvatiti i održavanje 12 drvenih mostova što obuhvata zamjenu postojećih dasaka i farbanje mostova propisanom zaštitom.

Ova faza uređenja obuhvatiće i  sanaciju postojećih  i izradu novih informativnih tabli.   

Datum početka radova je 28.03.2016. godine, a izvođač radova je preduzeće “V PROJEKT” D.O.O. iz Nikšića koji je izabran putem javnog tendera. Nadzor nad  izvođenjem radova vršiće preduze “INGENIUM” – Podgorica, dok je rok završetka 60 kalendarskih dana.  Ukupna vrijednost radova u ovoj fazi iznosiće  oko 22.500,00 eura uključujući nadzor.

Solila osmatracnice
Solila osmatracnice

Tivatska solila obuhvataju površinu od 150 ha i 2008. godine proglašena su specijalnim rezervatom prirode. Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode 2013. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom postalo je upravljač ovim područjem.

Najčitanije