14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska antikorupcijska akcija iznijela novi slučaj „organizovanog kriminala“ u radu lokalne uprave

Kovačević pokazuje fotografiju Kankaraša kako otvara Magnoliju
Kovačević pokazuje fotografiju Kankaraša kako otvara Magnoliju

Budžet Opštine Tivat u slučaju nelegalne rekonstrukcije dijela stambenog prostopra na Trgu Magnolija u poslovni, i otvaranju hotela „Magnolija“ 2012 godine, pretrpio je štetu veću od 220 hiljada eura, a lokalni čelnici svjesno su i organizovano radili protiv zakona – poručili su danas predstavnici NVO „Tivatska antikorupcija akcija“ (TAA). To je kako su istakli,već treći krupan slučaj zloupotreba službenog položđaja i nezakonitog rada od strane DPS kadrova u lokalnoj upravi Tivta, koji je ta NVO otkrila, nakon već poznatih afera „Komunalije“ i „Vračar“ u kojima je Opština po TAA, pretrpjela štetu od ukupno preko 2 miliona eura.

„Obim kriminala u radu lokalne uprave u Tivtu u preteklih nekoliko godina nije ništa manji nego kod njihovih kolega u Budvi koji su već redovni „klijenti“ Tužilaštva, jedina razlika je to što je ovdje donekle manji novac u pitanju jer je Tivat i manji grad. Ovdje imamo svega od urbanističkog kriminala, izdavanja nelegalnih građevinskih dozvola, ilegalne gradnje stanova za tržište, nezakonitog obračuna komunalija, do pljačke opštinske imovine i zemljišta.“-kazao je Mirko Kovačević, prezentujući novinarima dokumentaciju vezanu za slučaj hotela „Magnolija“ koji se nalazi na Trgu magnolija u centru grada, odmah preko puta zgrade Opštine Tivat. Taj hotel je 2012 otvorila podgorička kompanija „Građevinar“ vlasnika Miloša Šukovića koja je prethodno u kontroverznom javno-privatnom partnerstvu sa Opštinom, izgradila cijeli stambeno-poslovni kompleks na Trgu Magnolija. Hotel je napravljen rekonstrukcijom stambenog prostora u lameli „B“ kompleksa, što je urađeno krajem 2011 i početkom 2012, a TAA je došla do podatka da za taj posao nikada nije izdata građevinska dozvola, niti su „Građevinaru“ naplaćene sve takse.

„Građevinsku dozvolu za taj poduhvat nisu 2011-12 izdali ni Sekretarijat za urbanizam Opštine Tivat, ni Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Dakle, na 50 metara od opštinske kuće, desila se ilegalna rekonstrukcija, a nadležni u Opštini Tivat nisu znali da se to dešava. Naravno da su znali – i Tatjana Jelić čiji je Sekretarijat nadležan za izdavanje građevinskih dozvola, i Peđa Obradović, načelnik Direkcije za investicije i razvoj čiji je posao obračun i naplata naknade za komunalije. Kako da ne znaju kada je tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) lično otvorio ovaj hotel koji je nastao bez građevinske dozvole, ilegalnom rekonstrukcijom i prenamjenom stambenog prostora u poslovni, za koji naravno, nikada nije plaćena naknada za komunalije.“- kazao je Kovačević dodajući da je prema proračunima TAA, budžet Opštine Tivat u tom slučaju uskraćen za  ukupno 223.546,16 eura. Taj novac ostao je u džepu vlasnika „Građevinara“.

Zgrada Opštine lijevo i hotel Magnolija desno
Zgrada Opštine lijevo i hotel Magnolija desno

„Ne samo što se Kankaraš usudio na takvu drskost, nego je ovo još učinio pred same lokalne izbore 2012 godine i hvalio se otvaranjem novih hotelskih kapaciteta. Posebno pitanje za nadležne organe je kako je ovaj objekat uopšte mogao biti kategorisan kada je izgrađen bez građevinske dozvole.“- istakao je Kovačević, pozivajući Spercijalno državno tužilaštvo da ispita ovaj slučajl, kao i kompletno javno-privatno partnerstvo Opštine i „Građevinara“, vezano za kompleks na Trgu magnolija.

„Kako je moguće da Opština kao suinvestitor nije imala svoj nadzorni organ, kako je moguće da se u ugovoru sa „Građevinarom“ pominje mogućnost povećanja gabarita objekta, a bez novog projekta i nove građevinske dozvole. Kako je moguće da se „naknadni i nepredviđeni radovi“ obavljaju bez novog projekta i nove dozvole, bez novog tendera, kako je moguće i na osnovu kojeg zakona da se post-festum, nakon završenog posla, obračunavaju tzv. naknadni i nepredviđeni radovi za koje je Opština rado pristala ga „Građevinaru“ plati još 2 miliona eura.“- zapitao se Kovačević.

Miomir Abović je naglasio da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) u davanju odgovorta na njegovo odborničko pitanje, kazao da se slučaj hotela „Magnolija“ nije našao u izvještaju opštinske Komisije koja se bavila provjerom obračuna i naplate komunalija za posljednih pet godina.

Kovacevic i Abovic na pressu
Kovacevic i Abovic na pressu

„Naravno da ga nema u tom izvještaju jer opet pokušavaju da prikriju ovaj, ali i brojne druge slučajeve kriminala. Stoga javno pitamo „vedete“ lokalnog DPS Snežanu Matijević, Sinišu Kusovca, Špira Ivoševića i ostale jesu li zbog toga tako spremno u dva navrata glasali protiv opozicionog zajhteva da se formira višestranačka komisjija za preispitivanje komunalija. Vrijeme je da se o ovome napokon izjasni i OO SDP Tivta i objasni zašto su cijelo vrijeme podržavali DPS u ovakvim nezakonitim radnjama i da li su danas spremni da to čine kada podaci pokazuju da su u tim radnjama učestvovali samo predstavnici DPS.“- istakao je Abović.

Biće još slučajeva, DPS je organizovana kriminalna grupa

Čelnici TAA ocijenili su da unutar tivatskog DPS „postoji i radi organizovana kriminalna grupa“ i da se na listi te partije za lokalne izbore 17.aprila „nalazi nekoliko inkriminisanih lica koje su već pod istragom nadležnih organa ili će to ubrzo biti“. Najavili su i iznošenje novih sluačjeva nezakonitog rada lokalne uprave. Abović je izrazio „zaprepašćenje“ što bivi gradonačelnik Kankaraš „nije već odavno u pritvoru , nego 11 mjeseci uzima po 3 hiljade eura plate od građana Crne Gore kao konzul u Vojvodini“, i naglasio da je lista tivatskog DPS „ista kao da naprimjer sada na izborima u Budvi na listi DPS budu Svetozar Marović, Rajko Kuljača i Lazar Rađenović“.

„Shvatamo da je Specijalno državno tužilaštvo zatrpano ogromnim brojem predmeta i da ima malo resursa, ali bi ipak krivični predmeti koji se tiču Tivta, morali biti visoko na listi njihovih prioriteta. Organizovana kriminalna grupam postoji i djeluje u okviru OO DPS Tivta i to već ionako neregularne predstojeće izbore, čini dodatno kriminalnijm i nepoštenijim.“- podvukao je Abović.

Izvor:S. L.

Najčitanije