11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ponovno osuđen čelnik HNV i istaknuti fukcioner HGI

Z. Deković
Z. Deković

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) i član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative (HGI), Zvonimir Deković, ponovno je juče osuđen na mjesec dana zatvora, uslovno na godinu, zbog napada i prijetnji novinaru „Vijesti“ Siniši Lukoviću. Presudu je izrekla sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić, koja je Dekovića na isti način kaznila i u prvostepenom postupku, juna prošle godine. On je međutim, na to uložio žalbu podgoričkom Višem sudu koji je u međuvremenu ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio sutkinji Tešić na ponovno odlučivanje.

Osnovni državni tužilac u Kotoru Jovanka Čizmović Dekoviću je stavila na teret da je izvršio krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“, sa čime se na juče na ponovljenom suđenju, nakon saslušanja aktera incidenta i svjedoka, složila i sutkinja Tešić. Ona je saopštila da je „dokazano da je Deković izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret“ i visokog funkcionera HGI osudila je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 30 dana, na period od godinu.

Oštećeni Luković se juče na sudu izjasnio da se zbog nespremnosti Dekovića da prizna počinjeno djelo, pridružuje krivičnom gonjenju i ispostavio je odštetni zahtjev u visini od 1 cent. Po Krivičnom zakoniku inače, za krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“ može se izreći novčana ili kazna zatvora u trajanju do godinu dana.

Deković je i juče negirao da je prijetio novinaru, a njegov advokat Dragan Marković zatražio je oslobađajuću presudu tvrdeći da nema dovoljno dokaza da je njegov klijent počinio inkriminisano djelo, te da u takvim slučajevima “sud uvijek treba stati na stranu optuženog”.

Deković je 27. januara 2015. verbalno napao Lukovića i prijetio mu fizičkim nasiljem zbog teksta koji je ovaj tog dana objavio u „Vijestima“.

Deković se inače, nalazi na izbornoj listi HGI kao jedan od kandidata te stranke za odbornike u SO Tivat, na predstojećim lokalnim izborima 17.aprila.

Izvor:R.V.

Najčitanije