15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Plovidba kapetana Iva Visina oko svijeta” na engleskom jeziku

Pomorski muzej Crne Gore Kotor obilježavajući jubilej 210 godina rođenja kapetana Iva Vizina, sinoć u palati Grgurina promovisao drugo izdanje knjige “Plovidba kapetana Iva Visina oko svijeta” autora Petra Palavršića i Slavka Dabinovića, na engleskom jeziku.

O knjizi su govorili kustos Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti i kapetan Vijeko Radimir.

„Knjiga je obogaćena novim raspoloživim arhivskim podacima koji su do sada bili nepoznati široj čitalačkoj publici, dokumentacijom arhiva Lučke uprave Rose, podacima iz Godišnjaka (od 1854. do 1897. godine), korišćeni su i registri (Padova 1985. godine autora Nikole Čolaka), kao i podaci Istorijskog arhiva Herceg Novi. Ono što ovo izdanje čini potpunijim i privlačnijim je i tekst obogaćen slikama luka 19. vijeka, pomorskim kartama, planovima i vedutama gradova od 1852. do 1859. godine. I kao kruna svega, knjiga je prevedena na engleski jezik, a prevela ju je mlada profesorica engleskog jezika mr Ana Brdar. Smatram da je prevod Visinovog putovanja na engleski jezik veliki pomak u približavanju podviga našeg kapetana širokoj čitalačkoj publici na jeziku na kojem danas komunicira cio svijet, jeziku jedne od najvećih pomorskih zemalja Evrope koja će ovom knjigom obogatiti svoju pomorsku literaturu neprocjenjive vrijednosti”, kazala je između ostalog Abramović.

Kapetan Vjeko Radimir zahvalio se autorima koji su prezentovali tekst u novoj obradi, drugo izdanje knjige, kao i Pomorskom muzeju Kotor. Radimir je u svom govoru  posjetiocima kroz  interesantan pristup, komparirajući današnje vrijeme plovidbe i vrijeme Visinova putovanja  predstavio veličinu Visinova uspjeha, puta oko svijeta ( 1852. – 1859.)

U muzičkom dijelu programa učestvovala je violinistkinja Sara Vujović studentkinja Muzičke akademije sa Cetinja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije