11 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kastelo i Lazaret: nadahnuće i motiv”

Slobodan Bobo Slovinic (1965)
Slobodan Bobo Slovinic (1965)

Multimedijalna izložbe “Kastelo i Lazaret: nadahnuće i motiv”, u postavci arheologa Dušana Medina iz Petrovca, biće otvorena u utorak 5. aprila u 19.30 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Biće prikazana kraća 3D animacija modela Kastela i Lazareta iz 1965. autora Gorana Pajovića. Izložbu će otvoriti direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, Mileva Pejaković Vujošević, o izložbi i motivima će govoriti i sam autor.

Ostaci utvrđenja Kastelo i Lazaret u Petrovcu locirani su na zapadnoj strani zaliva, nastali krajem srednjeg vijeka kao vojna utvrda i karantin, svojom vizuelnom posebnošću i prepoznatljivošću od davnina privlače pažnju i nadahnjujući brojne stvaraoce i bivajući motiv u njihovim djelima. Multimedijalna izložba sačinjena je iz četiri manje tematski bliske cjeline – izložbe:

Riblji restoran Lazaret Slobodana Boba Slovinića, dipl. arhitekte, slikara i publiciste iz Budve – foto i vizuelna dokumentacija za pretpostavljeni i ribljeg restoran Lazaret u prostoru nekada napušeteog Lazareta za potrebe diplomskog rada (1966);

Lazaret, Kastelo i Katič – likovna inspiracija Slobodana Boba Slovinića (1967–2015): trinaest umjetničkih djela – ulja na platnu, serigrafije, akvareli i kombinovane tehnike

Bar Castello – dokumentarna izložba pok. Zoran B. Petrović i Aleksandar Radojević, dipl. inž. arhitekture i univerzitetskih profesora (Beograd): arhitektonski projekat adaptacije zapuštenog Lazareta u noćni bar Castello realizovan 1971.

Digitalni prikaz Lazareta i Kastela, rad dipl. arheologa Gorana Pajovića iz Bara (2015): 3D model Kastela i Lazareta iz 1965. nastao na osnovu arhitektosnke dokumentacije Slovinića.

Cilj ove višedjelne izložbe je se afirmišu drugačiji načini promišljanja i spoznavanja prošlosti i sadašnjosti Kastela i Lazareta, da se ponude nove mogućnosti i dâ podsticaj da ovi i drugi lokaliteti, kao i kulturno nasljeđe uopšte, budu nadahnuće i motiv ne samo naučnicima i stručnjacima, već i ostalim stvaraocima.

Ovom izložbom prije svega se želi podsjetiti na važnost kontinuirane brige i savjesnog odnosa prema kulturnoj baštini, nažalost, danas nerijetko zapuštenoj i neadekvatno tretiranoj – kaže se  u najavi izložbe.

Najčitanije