21 C
Kotor

Slušaj online radio

33. FFHN MFF: „Cijeli dan na filmu“ od 1. do 7. avgusta

press

Od 1. do 7. avgusta  pod sloganom „Cijeli dan na filmu“ trajaće  33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival čije su sadržaje na  konferenciji za novinare  predstavili predsjednica festivalskog savjeta  Marija Perović,  selekror za dugometražni igrani film, segment  Kino Evropa i ponoćne projekcije Ivan Bakrač, poslovni direktor festivala Zoran Živković i direktorica Herceg festa  Gordana Krcunović.

Festival će započeti i premijernim  prikazivanjem  filma „Grudi“ Marije Perović ( izvan konkurencije)  i „Dohvati nebo“ reditelja Milutina Darića.

Predsjednica Savjeta Festivala rediteljka Marija Perović je kazala da će ove godine podržati  ideju, promovisanu i na drugim festivalima,  o ravnopravnom učešću žena na filmu pa će u skladu  sa tim , festival  otvoriti glumice  Mira Banjac, Dubravka Drakić , Marija Škaričić i “sve prisutne žene”.

Perović je ocijenila i da je festival obogaćen, prikazivanjem  više filmova u različitim selekcijama, iako neće biti, odlično ocjenjivane  selekcije   dokumentarnog filma.

Za sedam dana trajanja festival publika će na Kanli kuli  vidjeti  i ostvarenja TI IMAŠ NOĆ Novljanina reditelja Ivana Salatića(Crna Gora), zatim MONSTRUMI Mariusa Olteanua  ( Rumunija ), kratki film PELOID Bojana Stijovića (Crna Gora ); IZMEĐU DANA I NOĆI  Andra Martinovića (Crna Gora, Srbija ); MAMONGA Stefana Maleševića ( Srbija, BiH, Crna Gora); BOG POSTOJI, IME MU JE PETRUNIJA  Teone Strugar Mitevske  ( Sjeverna Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvatska, Francuska ) ;  SAM SAMCAT  Boba Jelčića ( Hrvatska, Holandija, Srbija, Crna Gora, BiH); ŠAVOVI Miroslava Terzića  (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH); PRELIJEPA RAVNODUŠNOST  reditelja  Kıvanç Sezera (Turska ); AJVAR  Ane Marie Rossi (Srbija ) I GRANICE KIŠE  Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića  (BiH, Crna Gora, Srbija, Švedska, Velika Britanija ). Kanski pobjednik film PARAZIT reditelja Bong Joon Ho ( Južna Koreja )biće  prikazan izvan konkurencije na zatvaranju festivala.

Žiri  odabran za glavnu takmičarsku selekciju  radiće  u sastavu reditelj Vinko Brešan (Hrvatska), glumac Nikola Ristanovski (Sjeverna Makedonija), producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija), producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora) i reditelj Nikola Ljuca (Srbija).

Selektor STUDENTSKIH FILMOVA i ove godine je reditelj Dušan Kasalica. Filmovi će biti prikazani u Amfiteatru Dvorane Park. Tokom Festivala biće prikazano 16 kratkih filmova iz filmskih škola regiona – sa Cetinja, iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Sarajeva i Rumunije.  Žiri za ovu selekciju je producentkinja Bojana Radulović (Crna Gora), reditelj Dušan Grubin (Srbija) i scenaristkinja i rediteljka Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija).

HN film

Selekciju KINO EVROPA čine filmovi  koji su  bili izuzetno uspješni na  značajnim evropskim  festivalima.Biće  prikazani PORTRET DJEVOJKE NA VATRI ( Céline Sciamma),  MOJE NEVJEROVATNO LJETO SA TES( Steven Wouterlood ), ALIS I GRADONAČELNIK (Nicolas Pariser),  MLADI AHMED ( Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne ) LARA (Jan Ole Gerster), TO JE LJUBAV ( Claire Burger), IZDAJNIK ( Marco Bellocchio),  BOL I SLAVA( Pedro Almodovar), SINONIMI ( Nadav Lapid) ,ŽAO NAM JE ŠTO SMO VAS PROPUSTILI ( Ken Loach), LJUBAV NA MREŽAMA ( Safy Nebbou),  OTAC koji je u takmičarskoj konkurenciji ( Kristina Grozeva, Petar Valchanov) i PAD KRALJA (Rodrigo Sorogoyen)

PONOĆNE PROJEKCIJE u Dvorani Park, priča koju je započeo Ivan Marinović dobila je punu podršku i ovogodišnjeg selektora Ivana Bakrača. Hercegnovska publika vidjeće filmove koji su prikazani na najvećim festivalima – u Kanu (Sloboda i Mala zombi), Berlinu (Djeca mrtvih i Antologija gradova koji nestaju) i Torontu (Život među zvijezdama).

Ove godine iz festivalskih sadržaja izostao je dokumentarni film, a ostavku je podnio  selektor ovog segmenta Vladimir Perović.

cijeli dan na filmu

Nakon što su novinari tražili da to prokomentarišu  Marija Perović,  Zoran Živković i  Gordana Krcunović objasnili su između ostalog da su svi i ove godine radili u istim okolnostima i terminima kao prethodnih godina, da je Perović prisustvovao sastancima festivalskog savjeta sve do juna,  a kada je dao ostavku  nije tražena zamjena  jer je preostalo malo vremena do početka festivala. S druge strane, kako je rečeno dokumentarnom filmu biće posvećena posebna pažnja, za početak kroz saradnju sa Beldokom  i kao revijalni program. Apostrofirano je da dokumentarni film zaslužuje pažnju ali i da je  hercegnovski festival osnovan prvenstveno zbog dugometražnog igranog filma.

Opravdanim su ocijenjene, ali i ponovljene, sugestije da festival treba pripremati tokom cijele godine,  program objavljivati ranije, a  Marija Perović podsjetila je na ideju da festivalu možda treba promijeniti i  čak termin bez obzira na navike i dugu tradiciju festivala. Nije Kan bez razloga planiran u maju, rekla je Perovićeva. Ali, osim festivalskog savjeta, o tome svakako  treba da odlučuju titulari (Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture) posebno u svjetlu činjenice da je riječ o manifestaciji  koja ima status  nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore.

Izvor:Radio HN

Najčitanije