16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

34. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival: SUTON, ĐIR I FILM od 01. do 07. avgusta

34. FFHN MFF – vizual

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan 34. put od 01. do 07. avgusta 2021. godine, pod sloganom „Suton, đir i film“. Smotra koja predstavlja manifestaciju od nacionalnog značaja publici će ponuditi preko 50 ostvarenja na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, kao i u velikoj sali i amfiteatru Dvorane Park.

Dugometražni igrani filmovi biće prikazani na Kanli Kuli, gdje će publika moći da pogleda ostvarenja koja se takmiče za „Zlatnu mimozu“, kao i igrane filmove koji su van takmičarske konkurencije.

Selektor programa dugometražnog igranog filma je filmski reditelj Ivan Bakrač (Crna Gora). Žiri glavnog programa su: Andamion Murataj (Albanija-SAD), Sali Saliji – Sallini (Turska), Ivan Salatić (Crna Gora), Tanja Bošković (Srbija) i Zlatko Vidačković (Hrvatska).

Na tvrđavi Forte Mare očekuje nas i program Kino Evropa koji je selektovao Ivan Bakrač, a sastoji se od filmova koji su u protekloj godini postigli izuzetan uspjeh na renomiranim festivalima.

Novost na festivalu je selekcija Mreže festivala Jadranske regije koja će biti prikazana na Forte Mare. Riječ je o ostvarenjima koja se takmiče za nagradu „Adriatic Audience Award“, a o najboljem filmu odlučivaće publika regiona.

Mrežu festivala Jadranske regije čine Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (Crna Gora). U ovoj selekciji biće predstavljena neka od najzanimljivijh ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine, po izboru selektora sva četiri festivala. Filmovi će biti prikazani na redovnim izdanjima svih festivala, a odluka o najboljem biće donijeta sabiranjem glasova publike iz sva četiri grada.

Ovo je nastavak saradnje koja je započela prvim zajedničkim regionalnim filmskim festivalom održanim online u aprilu ove godine, kao proljećno izdanje svakog od navedenih festivala. Mreža festivala Jadranske regije podržana je kroz program Kreativna Evropa.

Studentski filmovi biće prikazani u amfiteatru Dvorane Park. Ovaj program je selektovala dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović (Crna Gora).

Ovogodišnja selekcija može da se pohvali učešćem 10 akademija, odnosno fakulteta dramskih umjetnosti: FDU Cetinje, FDU Beograd, AU Banja Luka, AU Novi Sad, FMK Beograd, AU Beograd, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, UNATC Bukurešt i FDU Skoplje. O nagradama će odlučivati tročlani crnogorski žiri: Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak.

Velika sala Dvorane Park biće rezervisana za omaž reditelju i scenaristi Zdravku Velimiroviću, jednom od najvećih sineasta jugoslovenskog govornog područja. Ove godine navršava se 90 godina od  njegovog rođenja, 60 godina od kada je njegov film „Dan četrnaesti“ prvi put prikazan na Kanskom festivalu u zvaničnoj konkurenciji i 16 godina od smrti čuvenog reditelja. Tim povodom publika će imati priliku da pogleda filmove “Dan četrnaesti”, “Umir krvi” i “Lelejska gora”.

Takođe, u Dvorani Park će biti prikazani klasik jugoslovenske kinematografije “Iskušavanje đavola” Živka Nikolića, u čiju čast se dodjeljuje jedna od nagrada Festivala.

Pored glavnog, pripremljen je i prateći, edukativni program Festivala – radionica za mlade filmske kritičare koja će biti održana u Kući Iva Andrića, a u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije..

Selektor i domaćin programa je reditelj Ivan Salatić (Crna Gora), predavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković (Srbija), Nino Kovačić (Hrvatska) i Mirza Skenderagić (BIH), a gostujući predavač je Arman Fatić (BIH).

Novost ove godine je još jedna nagrada koja će biti dodijeljena najboljem filmu – plaketa koja nosi ime Zorana Živkovića, višedecenijskog direktora i producenta Festivala, u znak sjećanja i zahvalnosti za sve što je uradio za razvoj Festivala i kinematografije regiona

Na obostrano zadovoljstvo biće nastavljena saradnja sa Filmskim centrom Crne Gore, koji će organizovati koktel-druženja sa gostima Festivala.

Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, zbog čega će broj mjesta u gledalištima biti prepolovljen. Cijena karte za projekcije na Kanli Kuli i Forte Mare, gdje će svake večeri biti prikazana po dva filma, iznosiće 4 eura.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

Najčitanije