14.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Liverpul izgubio status svjetske kulturne baštine

Liverpul

Engleski grad Liverpul uklonjen je juče sa UNESCO liste svjetske baštine jer su nove zgrade narušile privlačnost viktorijanskih dokova, nakon čega je taj grad postao tek treće mjesto koje je sklonjeno sa prestižne liste.

Liverpul je uvršten u svjetsku bašinu od strane organizacije Ujedinjenih nacija 2004. godine i pridružio se svjetskim znamenitostima. Nakon glasanja u Kini od strane članova Odbora za svjetsku baštinu, UNESCO je saopštio da nove zgrade u Liverpulu podrivaju „autentičnost i ingeritet grada“.

Liverpul, rodni grad “Bitlsa” – stavljen je na listu u okviru priznanja zbog njegove uloge kao jedna od najvažnijih svjetskih luka tokom 18. i 19 vijeka i zbog arhitektonske ljepote, podsjeća Rojters.

Džoan Anderson, gradonačelnica Liverpula, kazala je da je odluka o uklanjanju grada sa liste „neshvatljiva“ budući da je uslijedila deset godina nakon što su zvaničnici UNESCO-a posljednji put posjetili grad. Ona je kazala da se nada da će na odluku biti uložena žalba.

„Veoma sam razočarana i zabrinuta“, kazala je ona. „Naša svjetska baština nikada nije bila u boljem stanju nakon što je imala koristi od stotina miliona funti investicija“.

Stiv Roteram, visoki zvaničnik gradskih vlasti, kazao je da je to „retrogradni korak koji ne odražava realnost i ono što se dešava na terenu“. Takođe je kazao da su „odluku donijeli na drugoj strani svijeta ljudi koji izgleda ne razumiju da se proteklih godina dogodio preporod u gradu“.

On je kazao da mjestima kao što je Liverpul ne treba ostaviti izbor između zadržavanja statusa svjetske baštine ili regeneracije i stvaranja novih radnih mjesta.

Džejn Kejsi, koja je bila kreativna direktorka projekta “Liverpul, prestonica kulture” 2008. godine i koja se smatra jednom od najuticajnijih osoba u oblasti kulture grada, kazala je za „Gardijan“ da je jučerašnje saopštenje depresivna prekretnica u inače ponosnoj kulturnoj istoriji grada.

„Već neko vrijeme smo svjesni da investitori imaju veliki uticaj u gradu. Večeras će oni otvoriti šampanjac jer će sada moći da grade na svakom komadu zemlje“.

Jedine druge lokacije kojima je ranije oduzeta titula svjetske baštine su utočište za divlje životnje u Omanu 2007. godine usljed lova i gubitka habitata i dolina Elbe u Drezdenu u Njemačkoj 2009. kada je iznad rijeke izgrađen most sa četiri trake.

Titila svjetske baštine omogućava istorijskim lokacijama pristup fondu UN za očuvanje, kao i pominjanje u turističkim vodičima širom svijeta.

Prijetnja uklanjanja sa liste je visila nad Liverpolom od 2012. godine nakon što je UNESCO upozorio da će planovi za stambene i poslovne zgrade uništiti pejzaž grada.

Planovi za novi stadion fudbalskog kluba “Everton” na dijelu bivših dokova su odobreni ranije ove godine uprkos protivljenju udruženja za očuvanje.

Izvor:Reuters
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije