24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

400 godina crkve Svetog Ivana Krstitelja na Prčanju

Crkva Svetog Ivna – Prčanj

Crkva Svetog Ivana Krstitelja na Prčanju koja je u vlasništvu obitelji Gjurović danas obiježava 400 godina postojanja. Prema zapisu jednog od potomaka, Ludvika Gjurovića, gradnja crkve je počela u avgustu 1620. godine a završena 1622.godine.

„Crkva Svetog Ivana na Prčanju i danas svjedoči o kulturnom i povjesnom nasleđu, kao svjetionik koji upućuje, upozorava, osvjetljava jedan identitet, identitet naše obitelji koja je ostavila duboki trag na ovom područiju  kroz stoljeća“, kazao nam je jedan od potomaka dr vet. Nikša Truš.

Prema originalnom zapisu o povjesti crkve Svetog Ivana, koji smo imali na uvid,  Ludvik Gjurović piše da crkva ima pročelje tipično kao sve naše manje crkve: na vrhu zvonik na preslicu sa jednim oknom, u sredini okrugli prozor (rozetnu), a sa strane vrata po jedan prozor horizontalnog smjera. Ima jednostavnu i ukusnu arhitekturu. Oltarska slika  na platnu,  predstavlja „Krštenje u Jordanu” rad je slikara Tome Prosperi-a, iz Jakina, iz 1748. godine. Ikona na oltaru, koja prikazuje Bogorodicu sa Djetetom sa starozavjetnim prorocima unaokolo i sa grčkim natpisima, umjetničko je djelo XVII st. italo-bizantijske škole.

Prema riječima dr vet. Nikše Truša i njegove majke Nada Gjurović Truš koja je direktni potomak ove obitelji, uprkos činjenici da je danas Sveti Ivan i da bi trebali obilježiti 400 godina od kada je crkva sagrađena i osveštena, vrata crkve će ostati zatvorena, jer je nažalost ove godine preminula njena sestra, Katarina Gjurović Vukov, direktni potomak ove obitelji.

Crkva Svetog Ivna – Prčanj

Podsjetimo, katolički vjernici danas slave blagdan svetog Ivana Krstitelja, sveca, propovjednika, pustinjaka, mučenika i prethodnika Isusova. Sv. Ivan Krstitelj jako je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su “ljetni Božić”. U njegovu su čast podignute mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale.

Najčitanije