11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Jubilarni 30. Kotorski festival pozorišta za djecu od 2. do 12. jula

KO-Fest

Pod sloganom “Čini da male stvari postanu velike” jubilarno 30. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD) biće otvoreno 2. jula i trajaće do 12. jula.

Festival će biti otvoren putovanjem kroz vrijeme na Trgu od oružja, mjestu odakle je sve davne 1993. godine i počelo, a gdje je Napoleon prije 200 godina osnovao pozorište. Do 12. jula publika će imati priliku da besplatno uživa u pozorišnim predstavama od ledenog Islanda, do sunčane Španije, a sve preko Transilvanije. U Kotor dolaze Hajdi, Sirano, Djevojčica sa šibicama, Guliver, Bambi, Sniježna kraljica, muzičari, slikari, glumci, pjesnici i klovnovi. Svi oni dolaze na feštu i na mobu osnivanja pozorišta jer ove godine Kotor će dobiti i stalno profesionalno pozorište za djecu i mlade, čime će biti ispunjen jedan od najznačajnijih ciljeva organizatora, istovremeno i jedini koji im je, priznaju, decenijama izmicao.

Na dvadesetak lokacija u Kotoru i okolini Festival će prikazati preko 70 programa uz još preko 30 animacionih programa. U sklopu pozorišnog programa publika će moći da uživa u 16 predstava, od kojih je 12 u takmičarskom dijelu. Na otvaranju festivala biće izvedena premijera predstave u produkciji Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu, pod nazivom “Čini da male stvari postanu velike”.

Kotor će za 10 dana ugostiti umjetnike iz desetak zemalja i na 11 dana postati grad kojim upravljaju djeca. Pored pozorišnog programa, Festival ima bogat prateći program gdje su zastupljene sve umjetnosti a čine ga edukativno-teorijske radionice, okrugli stolovi, književne večeri, likovne izložbe, umjetničke instalacije, nastupi plesnih trupa, kao i filmske i muzičke večeri. Svi programi na ovogodišnjem KFPD su besplatni.

Najčitanije