25 C
Kotor

Slušaj online radio

Novski tim za zaštitu i spašavanje: Preventivnim aktivnostima i strogom kontrolom do smanjenja rizika od požara

Foto Opština HN

Novske službe i preduzeća spremno dočekuju sezonu visokog rizika od požara, a poseban akcenat biće na pojačanom nadzoru i kontroli na terenu, saopšteno je tokom današnjeg sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Kako je zaključeno, situacija se prati na dnevnom nivou i biće primijenjene represivne mjere prema svima koji se ne budu ponašali u skladu sa pravilima i propisima o zabrani loženja vatre na otvorenom.

Sastankom je predsjedavao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, a učestvovali su predstavnici lokalne uprave, Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i Službe za inspekcijski nadzor, Direktorata za vanredne situacije – Područna jedinica Herceg Novi, Centra bezbjednosti Herceg Novi, gradskih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, „Komunalno stambeno“ i „Čistoća“, Crvenog krsta Herceg Novi, Instituta Igalo i Bolnice Meljine.

Tema sastanka bile su preventivne aktivnosti u oblasti zaštite od požara, sagledavanje kapaciteta za djelovanje i mogućnosti za smanjenje rizika, te koordinacija na lokalnom nivou u cilju obezbjeđivanja što većeg nivoa bezbjednosti građana i brojnih turista koji borave u Herceg Novom.

Istaknuto je da na lokalnom nivou postoji dobra koordinacija i komunikacija, što je od izuzetne važnosti u dijelu godine kada postoji povećan rizik od požara. Dogovorene su aktivnosti za naredni period, te najavljeno da će biti održavani redovni operativni sastanci.

Kako je saopšteno, novska Služba zaštite i spašavanje je realizovala sve planiraneaktivnosti koje se tiču pripreme odgovora za predstojeću požarnu sezonu, angažovani su dodatni čuvari za područje zaleđa i svi kapaciteti pripremljeni za efikasno reagovanje u slučaju potrebe.

Od početka juna do danas zabilježeno je dvadesetak požara na teritoriji opštine koji su brzo lokalizovani i nisu izazvali materijalnu štetu. Tokom ovog mjeseca izrečene su tri kazne za nepoštovanje Odluke o zabrani loženja vatre na otvorenom.

Svako loženje i upotreba vatre na otvorenom prostoru na teritoriji opštine Herceg Novi zabranjeni su u periodu od 01. juna 2022. do 30. septembra 2022. godine, određeno je naredbom lokalne uprave. Prema pravnim i fizičkim licima koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojavu i širenje vatre biće izrečene kazne, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje uputio je apel građanima da odgovornim i savjesnim ponašanjem daju svoj doprinos u zaštiti bezbjednosti građana, imovine i životne sredine, a u slučaju eventualne pojave požara da odmah obavijeste dežurni telefon opštinske Vatrogasne jedinice123.

Na sastanku je razmatrana i problematika u oblasti zdravstvene zaštite građana i turista u Herceg Novom. Zaključeno je da će Opštinski tim za zaštitu i spašavanje uputiti apel nadležnim organima za ubrzavanje rješavanja statusa Bolnice Meljine, s obzirom da je funkcionisanje te ustanove od presudnog značaja za obezbjeđivanje kvaltetne zdravstvene zaštite na području opštine.

Najčitanije