20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

54.Hercegnovski zimski salon: Dileme ili kako se nositi sa izolacijom u svim oblastima

Galerija Josip Bepo Benković

Hercegnovski zimski salon sa temom Dileme biće otvoren sutra u online formatu  u galeriji „Josip Bepo Benković“ .

“Uzela sam  citat iz antidrame „Čekajući Godoa“ kada glavni junak kaže „da li sam ja spavao dok su drugi patili“. Citat bi odgovorio univerzalnoj priči , ali ovog puta se poklopio sa našom izolacijom od svijeta”, objašnjava moto Salona koji se ove godine održava 54- ti put,  selektorka Kristina Radović.

U postavci su radovi dvadeset i troje umjetnika iz Crne Gore, koji su na temu  DILEMA , odgovorili slikarskim iskazima, instalacijama, video i vajarskim radovima.

Pubila će moći da vidi djela Anke Gardašević, Milke Delibašić ,Davida Delibašića ,Milice Janković ,Vojislava Voja Kilibarde , Jelene Tomašević, Lidije Nikčević , Ivane Radovanović , Bana Sekulića , Ane Miljkovac ,Siniše Radulović, Marije Vemić , Nikole Simanić ,Olivije Ivanović ,Milene Jovićević, Gordane Kuč, Sretena Milatović, Brigite Antoni ,Vlatka Vujoševića, Romana Đuranovića, Tijane Vujović, Jelene Pavićević I Isidore Stamatović.

Na Salonu je zastupljena srednja i mlađa generacija, a oni su “ djaci “onih vrlih profesora cetinjske i trebinjske akademije. Ove godine učenici govore kroz sopstvena djela, kroz ono naučeno i kroz djela njihovih profesora, kazala je Radović. Ona ističe da je s jedne strane selekcija bila laka “jer Crna Gora ima fantastične umjetnike , ali je zbog toga I bilo teže odabrati samo neke od njih”.

Jedan od učesnika Salona Vojo Kilibarda izložio je  retuširani fotokolaž na platnu (kobinovana tehnika) pod naslovom (U)KRUG(U)

“Simbol  univerzalnog, kosmičkog  i ličnog. Poruka vječnosti,  početka i kraja. Od jezgra  atoma do najudaljenijih  svemirskih tijela, sve priča jezikom kruga.  U Matisovom Kolu, Igri, Plesu,  djelu od kojeg  je krenulo moje promišljanje rada  KRUG kojim odgovaram na temu – DILEMA,  sadržano je  sve”, objašnjava Kilibarda.

Salon će biti otvoren do kraja mjeseca.

/S.Kosić/

Najčitanije