15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Humanisti sa novcem građana, ali ne i iz sopstvenog džepa

Zatvoreno setaliste u Porto Montenegru

Opština Tivat ni nakon šest dana nije odgovorila na pitanja hoće li javni funkcioneri u tom gradu prihvatiti poziv premijera Duška Markovića i odreći se dijela svojih zarada u korist opšte borbe protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori i tako pomoći onima koji su time najteže pogođeni.

Objavljujući prve  mjere Vlade na olakašavanju života privrede i građana u uslovima vanrednih mjera koje se preduzimaju u borni protiv koronavirisa, premijer Marković je 19.marta pored ostaloga, istakao da će članovi Vlade izdvojiti po pola plate jednokratno i uplatiti na račun Nacionalnog tijela za zarazne bolesti (NKT). Kazao je da je uplatu donacije zatražio i od “svih javnih funkcionera u Crnoj Gori”, uključujući one na lokalnom nivou. Vlada je naredila i obustavu isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima i drugim radnim tijelima za službenike u državnoj upravi obustava, te uputila preporuku lokalnim samoupravama da i one to učine.

“Od preporuke očekujemo isti efekat”- nije tada ostavio dilemu Marković što bi lokalne administracije trebale da urade.

Ako je suditi po vijestima koje proteklih dana stižu iz brojnih crnogorskih opština,  mnoge lokalne vlasti su poslušale Vladu i određivanjem da će se njihovui funkcioneri odreći dijela zarada u korist uplata NK-u za borbu prptiv koronavirusa, iskazale su svoju društevnu odgovornost. Dijela svojih plata su se odricali brojni gradonačenici i sekretari opština širom Crne Gore, mnogi odbornički sazivi odlučili su da sva svoja mjesečna primanja uplate NKT-u, ali takva ili slična vijest do danas nije stigla iz Opštine Tivat čiji funkcioneri imaju možda i najveće prosječne zarade među svim opštinarima u državi.

Tivat – corona virus mart 2020. foto Boka News

“Da li će javni funkcioneri Opštine Tivat prihvatiti zvanični poziv Vlade da se funkcioneri u Crnoj Gori odreknu dijela plate u korist borbe protiv korona virusa ? Ako da, koliko će u prcentima njihove zarade, to odricanje biti ? Ako ne, zašto ?”- pitanja su koja su u petak upućena kabinetu gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS), ali do danas nikakav odgovor nije stigao. Nezvanično, iz Opštine je poručeno da oni dok traju vanredne mjere u borbi protiv koronavirusa, ne namjeravaju da odgovaraju na upite medija.

Sa druge strane, Opština Tivat i čelnici lokalne DPS-SD-HGi vlasti svakodnevno javnost zasipaju saopštenjima o svojim aktivnostima na prevenciji širenja ove bolesti, a među kojima sui  brojne humanitarne aktivnosti. Osim u slučaju ličnog volonterizma dijela zaposlenih u lokalnoj samoupravi i njenih preduzeća i ustanova koji su se sami prijavili da kao dobrovoljci na adrese starijih i nemoćnih sugrađana nose hranu i lijekove koje građani samo kupuju, Opština Tivat je sve druge svoje humanitarne i društveno-odgovorne aktuivnosti preduzela iz javnih fondova – budžeta koji pripada svim građanima. Iz budžetskih sredstava nabavljena su dezinfekciona i sredstva za higijemu, maske i rukavice koji su prije par dana podijeljeni stanovnicima romsko-egipćanskog neformalnog naselja “7.jul”, a iz budžeta će se finansirati i nabavka paketa sa hranom, higijenskim i dezinsfekcionim sredstvima koje će uskoro dobiti 43 socijalno ugrožene porodice u Tivtu. Da su za pomoć svojim sugražanima u stanju potrebe ili zdravstvenom sistemu u državi DPS-SD-HGI funkcioneri predvođeni gradonačelnikom Kusovcem  “zavukli ruku u sopstveni džep” onako kako ih je pozvao premijer Marković, do danas nije javno zabilježeno.

Prema posljednjem zvještaju o primanjima javnih funkcionera u Opštini Tivat za januar ove godine, njihove bruto plate iznose od 1.108 do 2.547 eura.

ČUDNI ARŠINI U PRIMJENI ZABRANA KRETANJA

Obaviještenje

Iako u Crnoj Gori do danas nije zvanićno proglašeno vanredno stanje a što je po Ustavu, jedina okolnost u kojoj se privremeno mogu ograničiti  prava i slobode građana, Opština Tivat još od minulog vikenda građanima zabranila korišćenje šatališta na gradskoj rivi Pine, odnosno šetališta kroz nautičko-turistički kompleks Porto Montenegro. Prilazi ovim javnim komunikacijama prepriječeni su trakama upozorenja, rampama ili su kapije zaključane, kao što je to slučaj na ulazu u Porto Montenegro sa obale na Seljanovu. Postavljena sui  “Obavještenja” sa logom Opštine Tivat na kojima piše neistinita informacija da je “odredbama Vlade Crne Gore zabranjeno korišćenje šetališta Pine i šetališta u Porto Montenegru dok traju mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa”. Naime, niti u je jednoj naredbi NKT-a za preduzimanje mjera za suzbijanje koronavirusa, akoje su počele da se donose od početka marta do danas, nije propisamo uvođenje zabrane kretanja građana po bilo kojoj ulici, trgu ili šetalištu u Crnoj Gori, a to pogotovo nije učinjeno poimenično za Pine i Porto Montenegro. Iz Opštine Tivat do danas nisu odgovorili na pitanja da saopšte konkretno ime, djelovodni broj i datum donošenja navodne odredbe ili naredbe Vlade kojom je zabranjeno kopišćenje Pina i šetališta kroz Porto Montenegro, niti su odgovorili ko poimenično od funkcionera lokalne uprave stoji iza neistinitog “Obavještenja” koje su uz pečate, stavili na ta dva šetališta.

Iz Opštine nije objašnjeno ni zašto je zabranjeno koristiti šetalište na Pinima i u Portu, a nije npr. Šetalište Iva Visina u drugom dijelu centra grada i u Kalimanju, ili šetališteu Donjoj Lastvi, a koja nisu zapečaćena. Nije odgovoreno ni na osnovu konkretno kojeg zakonskog propisa je Opština Tivat zabranila pristup građanima u selo Gornja Lastva i da li to znači da je isto sa svojim žiteljima stavljeno u izolaciju-karantin zbog izbijanja zarazne bolesti ili sumnje u njeno postojanje na teritoriji tog sela.

Izvor:S.L

Najčitanije