21 C
Kotor

Slušaj online radio

Požar na Njivicama, prijeti kućama, zatražena pomoć iz vazduha

Njivice – foto RTCG7_675x900-900×555

Kako je kazao komandir Službe zaštite i spašavanja HN, Zlatko Ćirović na terenu u zaleđu Njivica – H.Novi, je trenutno pet vatrogasnih vozila i oko 20 pripadnika Službe. Ćirović ističe da je situacija kritična, jer je požar veliki razmjera. Nadaju se da će uspjeti da ga lokalozuju ukoliko vjetar stane.

Pozvan je Direktorat za vanredne situacije, ali prema informacijama koje nam je dao Ćirović, helikopteri su prizemljeni zbog tehničkih problema, a avion je angažovan na gašenju požara u Nudolu.

Zbog pojačane bure, koja duva od sinoć, vatra se brzo širi, plamen je stigao i do prvih stambenih objekata. Mještani su se, radi zaštite, organizovali i natapaju vodom dvorišta i put. Na sreću, vatra još uvijek nije prešla preko puta.

Zbog požara zavladala je panika među turistima koji ljetuju u Njivicama.

Saobraćajna komunikacija prema graničnom prelazu Kobila odvija se nesmetano, ali je zbog gustine dima potrebna dodatna opreznost.

Na terenu saznajemo da je ponovo kontaktiran Direktorat za vanredne situacije, tako da se uskoro očekuje dolazak helikoptera Vojske Crne Gore.

Nezvanično saznajemo da će pomoć biti upućena iz susjedne Hrvatske, a moguće je da će se u gašenje požara uključiti kanaderi.

Na ispomoć kolegama iz Herceg Novog, sa ljudstvom i protivpožarnim vozilima, došle i ekipe tivatske Službe zaštite i spašavanja, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava “Tivat” i “Boka” iz Tivta i “Krtoli” iz Radovića.

Stigla pomoć iz vazduha

U gašenje požara uključio se avion Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdio je v.d. direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović.

– Avion smo preusmjerili iz Nikšića, gdje je bio angažovan na gašenju požara. Došao je, jer su se popravili meteo uslovi – informiše on.

Nakon prosipanja vode na požarište, avion slijeće na tivatski aerodrom po novu količinu, ali punjenje ide relativno brzo, navodi Bešović i dodaje da će pomoć kanadera iz Hrvatske ovoga puta izostati.

– Njima su aktivni požari, a vazduhoplovi su im angažovani na gašenju. Ostali smo u komunikaciji, pa ukoliko oni to riješe, izaći će nam u susret. Pokrenuli smo sve procedure – kazao je Bešović.

Akcija spašavanja na Durimitoru je pri kraju, pa se može očekivati da se u gašenje uskoro uključi i helikopter Vojske Crne Gore.

Bazen za snabdijevanje helikoptera postavljen je na stadionu FK Igala.

Prema posljednjim informacijama oko 18, 30 sati požar u Njivicama je lokalizovan.

Izvor:RTHN

Najčitanije