24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Brojni razlozi zašto Herceg Novi treba da bude Evropski grad sporta 2024. godine

Brojni razlozi zašto Herceg Novi treba da bude Evropski grad sporta 2024. godine
Herceg Novi treba da bude Evropski grad sporta 2024. godine

Prezentacija o Herceg Novom kao potencijalnom Evropskom gradu sporta za 2024. godinu održana je danas u Velikoj sali Skupštine, za predstavnike Komisije ACES Europe, koji će odluku o kandidaturi našeg grada donijeti krajem ovog mjeseca.

Prezentaciju je držao sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica, a pored Komisije ACES Europe, izlaganju su prisustvovali brojni predstavnici lokalne samouprave, direktori ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Herceg Novi, kao i predstavnici hercegnovskih sportskih klubova i organizacija.

Kisjelica je detaljno obrazložio više tema koje se tiču sportske slike grada: od istorije i nastanka prvih sportskih organizacija na teritoriji hercegnovske opštine, do aktuelnog stanja po pitanju funkcionisanja klubova, sportske infrastrukture i finansiranja od strane lokalne samouprave.

On se takođe osvrnuo i na planove Opštine po pitanju ulaganja u nove infrastrukturne projekte, kao što je novi olimpijski bazen koji bi bio u neposrednoj blizini Sportskog centra Igalo, ali i mnoga druga sportska borilišta čiji će inicijator za realizaciju izgradnje biti upravo lokalna samouprava.

Herceg Novi treba da bude Evropski grad sporta 2024. godine

Prisutnima se kratko obratio i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, kao i paraolimpijac Miloš Spaić, koji je istakao da su sportisti i parasportisti izjednačeni danas na mnogim nivoima – od stvaranja uslova i prilika za rad, do organizacije najvećih takmičenja.

Navodeći primjer Svjetskog prvenstva u paraatletici, održanom u Luvru prošle godine, gdje je nastupilo više od 1200 takmičara iz preko 100 zemalja, Spaić je posebno naglasio da bi Herceg Novi i Crna Gora, sa svojim povoljnim prirodnim i kilmatskim karakteristikama, ali i pametnim ulaganjem, mogli u narednom periodu biti domaćini evropskih i svjetskih takmičenja u paraolimpijskim sportovima.

Komisija ACES Europe, koju čine potpredsjednik Vinćenco Lupateli, generalni sekretar Hugo Alonso, te članovi odbora Andrea Junger Palanska i Berislav Čižmek, u Herceg Novom boravi već dva dana, kako bi detaljnije sagledali sportsku sliku grada, a za sjutra je planirana i konferencija za novinare na kojoj će detaljnije biti riječi o kandidaturi Novog za Evropski grad sporta 2024. godine.

Najčitanije