24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljanke uče da šiju tekstilne potrepštine za ugostiteljstvo

Novljanke uče da šiju tekstilne potrepštine za ugostiteljstvo
Foto Mare Mare

Danas se ne  može  zamisliti domaćinstvo, hotel, restoran ili kafana u kojima se ne koriste stolnjaci, salvete ili nadstolnjaci.  Različitih su oblika, boja  i dezena, a izrađuju se od različitih materijala. Potražnja za tim artiklima je velika, naročito u turističkim destinacijama.

Zato se deset žena nada da će nakon što u radionicama koje organizuje NVO Mare Mare savladaju vještine šivenja , ali i kreiranja tekstilnih potrepština za ugostiteljstvo uspjeti da lakše nadju posao ili pokrenu sopstveni biznis. To će za njih značiti finansijsku nezavisnost i veću ekonomsku sigurnos. Radionice su organizovane  u okviru projekta  ,,Made by Novljanke”.

Prvi stolnjaci su se počeli koristiti u drevnom Egiptu oko 2800. godine prije nove ere. Bili su napravljeni od pamučnih tkanina i koristili su se kako bi se stolovi za jelo zaštitili od mrlja i prljavštine. Salvete su takođe potekle iz drevnog Egipta, gdje su se koristile kao mali komadi tkanine za brisanje ruku i lica.

U antičkom Rimu, stolnjaci su postali sve popularniji, a često su bili ukrašavani bogatim vezom, a u srednjem vijeku, postali su statusni simbol i luksuzni komad u evropskim dvorovima i bogatim kućama.

Razvoj materijala, dizajna i upotrebe ovih predmeta razvijao se tokom vijekova i varirao od kulture do kulture. Danas se stolnjaci i salvete koriste širom svijeta u različitim oblicima i materijalima, prilagođenim savremenim potrebama i stilovima.

Upotreba stolnjaka u Crnoj Gori ima dugu i bogatu istoriju, koja je utemeljena na tradicionalnim običajima i kulturnim praksama ove zemlje. Stolnjaci su igrali važnu ulogu u crnogorskim domaćinstvima i bili su dio različitih obreda i proslava.

Najčešće  su bili izrađeni od pamuka, lana ili vune, a žene su u porodicama  često vezle ili tkale stolnjake, dodajući im lokalne motive i tradicionalne uzorke.

Gordanu, Stanku i Biljanu koje učestvuju u  projekatu “Made By Novljanke” drži strast prema šivanju i stvaranju. Radionica je  njihov prostor za kreativnost i druženje.

“Razgovaramo o porodici, planovima, dijelimo naše iskustvo I savjete, podržavamo jedna drugu, ali se i smijemo zajedno”, kaže Stanka i ističe da je zajedništvo i kreativnost ključ za stvaranje ljepote u svakodnevnom životu.

Ove vrijedne žene vjeruju da će narednih mjeseci u radionicma naučiti ili unaprijediti vještinu šivenja, ali i biti u prilici da pokažu svoju kreativnost i inventivnost. Sigurne su da će ih to ojačati u njihovoj potrazi za poslom .

Projekat Made by Novljanke implementira se u sklopu  Regionalnog programa lokalne demokratije na  Zapadnom Balkanu  koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori  UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava među kojima je i Opština Herceg Novi.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

/S.Kosić/

Najčitanije