19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ratković: Svjedoci smo pretvaranja crnogorskog turizma u real estate biznis

Ratković: Svjedoci smo pretvaranja crnogorskog turizma u real estate biznis
Tivat – foto Boka News

Dekan Fakulteta za turizam i biznis kazao da je očigledno da je sezona lošija od prethodne



Analitičarima u Crnoj Gori nedostaje podataka za meritornu ocjenu, no očigledno je da je ovogodišnja turistička sezona lošija od prošlogodišnje. To je naročito vidljivo kada se posmatra naplata boravišne takse kod fizičkih lica, što znači da je manje gostiju u privatnom smještaju, kazao je gostujući u centralnoj informativnoj emisiji “24 sata”, na Televiziji E, dekan Fakulteta za turizam i biznis prof. dr Rade Ratković.

– Neophodan uslov, da bi počeli rješavati probleme, jeste da se suočimo sa činjenicama, da se ne gađamo rekordima, kojih nema. To je bilo poslovično hvalisanje bez osnova – rekao je Ratković.

Napominje da Crna Gora ima ogromne probleme u turizmu, a sezona će se završiti kao što su i prošla i pretprošla sa gubitkom od nekih dvadesetak miliona eura.

– Mnogi hotelijeri su uredili svoje hotele očekujući goste bolje platežne moći, međutim, mi smo dobili goste lošije platežne moći, mahom iz regiona, i iz Crne Gore, da to ne zaboravimo, koji nažalost nemaju dovoljno para i ne mogu da prate ove cijene. Cijene bi bile dobre da imamo evropske goste, ali, avaj, mi ih nemamo, mi ih i ne tražimo. Sada bi trebalo da ugovaramo organizovane aranžmane za iduću godinu, ali nema nikakvih informacija po medijima da su došle studijske grupe turoperatora, da je država umrežila hotele i da smo nešto novo ponudili za tržište. Tako da se bojim da će ista situacija biti i naredne godine – ocijenio je Ratković.

Na primorju, kako kaže, imamo haotičnu situaciju, koja,najviše liči na etno vašarište.

– Umjesto da se po dobro utabanom asfaltu voze kola, ona se voze po kaldrmi, kao da smo Baščaršija ili Skadarlija. Primjenjuju se neki modeli koji su strani ovom podneblju. Sve u svemu ne možemo dati prelaznu ocjenu onima koji treba da odgovaraju za destinacijski menadžment – naglasio je Ratković.

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 15 odsto će smanjiti konkurentnost i dovesti do povećanja cijena, objašnjava Ratković, to je novo opterećenje koje pokazuje da je turizam samo deklarativno prioritetna grana.

– Mi smo svjedoci tihog odumiranja crnogorskog turizma, odnosno pretvaranja crnogorskog turizma u real estate biznis, jer nama oko 70 odsto kapaciteta su apartmani, odnosno sekundarno stanovanje. Tako da mnogi hotelijeri su već uradili, a mnogi razmišljaju iduće godine da urade, da zatvore svoje ugostiteljske objekte, da prodaju samo goli smještaj – poručio je Ratković.

Smatra da u turizmu treba da počne velika strukturna reforma, inače će Crna Gora izgubiti tu granu privrede i dodaje da pod hitno treba donijeti Zakon o upravljanju održivim turizmom.

– Hitno prvo da promijenimo turističko zakonodavstvo, da podijelimo nadležnosti, da promijenimo, ili reformišemo destinacijski menadžment, da dobije oblik javnog privatnog partnerstva i da adaptiramo marketing strategiju koju smo dobili 2019.godine, i da počnemo konačno da je primjenjujemo – zaključio je Ratković.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije