19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Akademski hor Collegium musicum briljirao u prepunoj crkvi Svetog Save

Akademski hor Collegium musicum briljirao u prepunoj crkvi Svetog Save
Koncert u crkvi Svetog Save

Akademski hor Collegium musicum, pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, sinoć je održao koncert duhovne muzike u prepunoj crkvi Svetog Save u Tivtu. Program je organizovan na prvom izdanju Tivat Music Festivala, a kao solistkinje nastupile su sopranistkinje Milica Lalošević i Eva Marković.

Otac Pavle Pajić pozdravio je goste, ističući da je Hor nastupao na najvažnijim svjetskim festivalima i da je izuzetna radost i čast ugostiti ga i slušati njegove izvedbe duhovne muzike.

Koncert u crkvi Svetog Save

Dirigentkinja Dragana Jovanović, umjetnička direktorka TMF-a, naglasila je da je koncert posvećen prvoj ženi dekanu, rektoru i dirigentu na našim prostorima, profesorki Darinki Matić Marović, Bokeljki koja je vodila Hor od njegovog osnivanja.

„Večerašnji koncertom, akademski hor Collegium musicum, koji čine studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, vratio se u Tivat posle 25 godina, kada je nastupio u crkvi Svetog Roka. Dirigent je tada bila moja profesorka Darinka Matić Marović, a ja sam bila student FMU i sećam se male crkve, koja je bila puna puncijata oduševljene publike. Čini mi se da je tako bilo i večeras u crkvi Sv. Save. Zaista neočekivan broj u tesnom prostoru i svi su bili jako pažljivi od početka do kraja, na naše veliko zadovoljstvo. Bilo nam je malo naporno, ali su devojke izašle iz crkve prepune utisaka, zadovoljne energijom razmenjenom sa publikom. Zahvalne smo Tivtu na gostoprimstvu i nadamo se da ćemo se videti ponovo“, kazala je Jovanović nakon koncerta.

Svoje zadovoljstvo iskazala je i solistkinja Milica Lalošević.

„Mogu podijeliti predivne i pretople utiske sa ove večeri. Moram da pohvalim sve djevojke, na čelu sa dirigentkinjom. Dale su svoj maksimum, pogotovo s obzirom na ovako visoku temperaturu, zaista su briljirale večeras. Aplauzi su govorili sve i drago mi je što su posjetioci uživali u predivnom duhovnom programu“, istakla je Lalošević.

Publika je imala priliku da čuje kompozicije Sergeja Rahmanjinova, Petra Iljiča Čajkovskog, Miodraga Govedarice, Marka Tajčevića, Aleksandra Simića, Andreja Makora i nepoznatih autora, te ruske i bugarske napjeve.

Najčitanije