19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Splitska zračna luka oborila sve rekorde, Dubrovnik zimi s 40-ak letova

Splitska zračna luka oborila sve rekorde,  Dubrovnik zimi s 40-ak letova
Foto – Zračna luka Split

Hrvatske su zračne luke ovoga ljeta ostvarile najveći promet do sada i porast broja putnika od 12,4% u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Nakon što su u Dubrovniku već najavili da ove godine nema zimskog odmora jer će i zimi s 40-ak letova biti izravno povezani s europskim gradovima, slična najava stiže i iz Splita gdje su u julu i avgustu već ostvareni povijesni rekordi.

Neobično hladna septembarsk bura ipak nije rastjerala kupače s dalmatinskih plaža. Split je na 3 miliona noćenja, a vjeruje se da će posezona nastaviti s pozitivnim trendovima. U turističkoj zajednicu kažu da su pripremili brojne manifestacije kako bi turisti nastavili dolaziti i cijelu jesen.

– Radilo se puno na adrenalinskim manifestacijama. Tu su brojne kulturne i edukativne, kao i jako važne gastronomske manifestacije, a sve to skupa je uvertira u vrijeme Adventa, naglasila je direktorica TZ-a Split Lijana Vukšić.

Splitska je zračna luka već oborila povijesne rekorde. Jesen će kažu biti jednako dobra.

– Posebno nas veseli da će se posezona čak malo i produljiti i u zimski red letenja, tako da ćemo do sredine studenoga imati i Austrian, EasyJet, Eurowings i Voloteu, istaknuo je pomoćnik direktora Zračne luke Sv. Jeronima Pero Bilas.

No, bilo je i problema. Prvi se put splitska zračna luka ovoga ljeta suočila i s hakerima,a problem su bili i svakodnevno otkazivani letovi odnosno putnici ostavljeni na cjedilu.

– Obaveza je prijevoznika da nađe rješenja za svakog svog putnika. Oni ponude neke varijante, ako to zakaže, onda mi pokušavamo dati tim ljudima najbolje što možemo. Putnička karta je ugovor o prijevozu prijevoznika i putnika i naravno u njoj su uređeni svi to odnosi u slučajnu neugodnosti, rekao je Bilas.

Porazno je kada se takvo što dogodi da u turističkim Kaštelima, gdje se nalazi zračna luka, nema hotelskog smještaja koji bi u špici sezone kada su otkazani letovi, mogao prihvatiti veći broj putnika.

– Mi u Kaštelima smo i dodatno nesretni zbog činjenice što nemamo većeg i kvalitetnog hotela, imamo hotel Palace i naselje Resnik. Čekamo da se pojave investitori i tu nema promjena, ni ulaganja, rekla je direktorica TZ-a Kaštela Nada Maršić.

Turističko naselje Resnik desetljećima razapeto u imovinskopravnim borbama samo je nekoliko stotina metara udaljeno od zračne luke.

Najčitanije