17.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan evropske baštine u Kotoru – “Zabacimo udicu”

Dan evropske baštine u Kotoru – “Zabacimo udicu”
Dan evropske baštine 2024. u Kotoru

Povodom Dana evropske baštine 2024. koji se organizuju na temu “Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže“, JU Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora u saradnji sa JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković“ Kotor, Gradskom bibliotekom i čitaonicom a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture organizuju edukativno-pokazne radionice za djecu uzrasta od 9 do 10 godina “Zabacimo udicu” koja se održava od 25. do 27. septembra 2024.

U Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, prvog dana Ilko Marović, mještanin Mula govorio je djeci o običajima, istoriji, tradiciji ribarskog naselja Muo. Nakon toga viša bibliotekarka Danijela Nikčević i dokumentaristkinja Dijana Đurašković upoznali su djecu sa bokeškim izrazima i rječima vezanim za ribanje.

Dan evropske baštine 2024. u Kotoru

Drugog dana 26. septembra radionice Ivan Krivokapić, predsjednik kluba za sportski ribolov “Zubatac” upoznaće djecu sa vrstama ribe u zalivu, sa posebnim osvrtom na važnost zaštite mora.

Djeca će imati priliku da nauče da vežu udicu. Nakon toga, bibliotekarske savjetnice Jelena Vukasović i Jasmina Bajo predstaviće djeci kratak izbor književnih dijela koja obrađuju temu ribanja, počev od Hektorovićevog “Ribanja i ribarskog prigovaranja’’ do romana “Starac i more’’ Ernesta Hemingveja.

Dan evropske baštine 2024. u Kotoru

Trećeg dana, 27. septembra radionice djeca će isploviti ribarskim brodićem Ivana Krivokapića i oprobati se u ribanju.

Najčitanije