20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka Kotorska važna tačka za analizu porasta nivoa Sredozemnog mora

Boka Kotorska važna tačka za analizu porasta nivoa Sredozemnog mora
MedSeaRise projekat

U okviru treće konferencije AdriBioPro 2024 posvećene zaštiti biodiverziteta Jadranskog mora, predstavljen je projekat MedSeaRise, koji Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru realizuje u saradnji sa šest institucija iz šest država Mediterana. Projekat MedSeaRise za cilj ima razvoj zajedničke metodologije u suočavanju sa rizicima povezanim sa postepenim podizanjem nivoa mora.

U okviru konferecnije pod sesijom “Klimatske promjene i utjecaj na ekosisteme” učesnici konferencije razgovarali su o trendovima porasta nivoa mora, temperature vazduha i količine padavina na Sredozemlju prema Med-CORDEXi I Euro-CORDEX simulacijama budućih klimatskih scenarija, a kao korak dalje u suočavanju sa očekivanim uticajima klimatskih promjena na Sredozemlju.

Nakon održane sesije, uslijedila je cjelodnevna radionica, kao zajednička aktivnost partnera MedSeaRise projekta, a skup u Kotoru je iskorišten i za održavanje redovnog projektnog sastanka partnera, koji na projektu rade od januara ove godine.

Na radionici naslovljenoj “Porast nivoa mora: kako iskoristiti scenarije klimatskih promjena za efikasno prilagođavanje”, predstavljene su prezentacije čiji je fokus bio usmjeren na procjenu porasta nivoa mora u Evropi, novi uvidi iz studija klimatskih promjena temeljeni na procjeni uticaja na morske ekosisteme, projekcije porasta nivoa Jadranskog mora do 2100.godine, te procjene uticaja riječnih dotoka na nivo mora u Jadranu. Na radionici su učestvovali i predstavnici crnogorskih institucija- Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Agencije za zaštitu životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Opštine Kotor i Luke Kotor.

Dr Danijela Joksimović, rukovoditeljka projekta u Crnoj Gori, izuzetno je zadovoljna održanom radionicom i zanimanjem lokalnih stakeholdera za temu porasta nivoa mora u Sredozemlju.

“Svjesni smo koliki je uticaj klimatskih promjena na morski ekosistem, a jedan od parametara jeste i porast nivoa mora, što je generalno stavljeno u drugi plan. Ovaj aspekt još uvijek nije dovoljno istražen i zato nam je bio cilj da u okviru AdriBioPro konferencije održimo radionicu prvenstveno kako bismo istraživače, učesnike konferencije, ali i lokalne učesnike, upoznali sa parametrima koji su relevantni za promjenu nivoa mora, kako da utičemo na te parametre i kako da iskoristimo projekcije daljeg porasta nivoa mora za predviđanje njegovog uticaja na morski biodiverzitet i život priobalnih zajednica. Prvenstveno nam je bio cilj da se u diskusiju uključe i domaći stakeholderi, koje smo prepoznali kao institucije koje su nam važne u ovom projektu. Činjenica je da mi kao istraživači ne možemo da doprinesemo ako nemamo podršku donosioca odluka. Zato je važno njihovo učešće, da naše rezultate implementiraju u neke buduće pravilnike i monitoringe, kako bismo na vrijeme probali da sprečimo posljedice koje nisu dobre po morski ekosistem,” objasnila je dr Joksimović.

MedSeaRise projekat

Tokom MedSeaRise projekta, čija će implementacija trajati do proljeća 2026.godine, naučnici iz Grčke, Italije, Španije, Francuske, Malte I Crne Gore radiće na identifikovanju zajedničkog skupa najboljih praksi za korištenje dostupnih scenarija budućih klimatskih promjena u razvoju metodologije procjene rizika i preventivnih mjera u cilju zaštite biodiverziteta i antropogenih aktivnosti u obalnim zonama.

U okviru projekta je predviđena izrada studija slučaja za karakteristične djelove sredozemnog akvatorija, među kojima je i Kotorski zaliv, objasnio je dr Mario Giaotti iz Regionalne agencije za zaštitu i monitoring životne sredine regije Friuli-Venezia-Giulia, rukovodilac radnog paketa I partnerske institucije iz Italije.

“Aktivnosti MedSeaRise projekta su predviđene s ciljem da razvijemo mehanizme putem kojih ćemo pomoći kreatorima politika I stakeholderima da koriste naučne podatke. Znamo da postoji distanca između naučnih informacija i informacija koje koriste planeri i donosioci odluka, zbog različitih pogleda na istu temu. Stoga s MedSeaRise projektom pokušavamo prenijeti informacije sa naučnog nivoa, organizovane na način koji bi mogao biti prikladan za procjenu rizika, i tako se prilagoditi kreatorima politika i učesnicima. Na globalnom nivou postoje dokazi da je uticaj čovječanstva važan, a ono što nam je cilj s ovim projektom jest shvatiti kako će to uticati lokalno na nivo mora, na primjer Jadrana. Znamo da će se nivo mora povećati u ovom vijeku, vjerovatno I sljedećem, ten am je važno predvidjeti kako će to uticati na naše obale. Iz tog razloga, proučavamo nesigurnosti u simulacijama i pokušavamo dodati više informacija kako bismo imali pouzdanu procjenu promjene nivoa mora u svakom području na kojem se projekat sprovodi, odnosno na cijelom Mediteranu. U tom smislu su nam važne različite situacije u svim dijelovima Mediterana, jer ovo je studijski projekat, generisanje studija slučaja. Dakle, Kotor je u ovom dijelu specifično područje Sredozemnog mora gdje će studije slučaja biti važne za ukupne rezultate MedSeaRise projekta. Inicijalno smo planirali da studiju radimo za Kotorski zaliv, ali postoji mogućnost da će istraživanje biti sprovedeno za cijelu Boku Kotorsku,” objasnio je dr Mario Giaotti.

Interreg Euro Med projekat MedSeaRise, koji kofinansira Evropska unija u vrijednosti od oko 600 hiljada eura, započeo je u januaru ove godine, a trajaće 27 mjeseci.

Najčitanije