25 C
Kotor

Slušaj online radio

Sud u Herceg Novom oslobodio optužbe novinara Lukovića

Siniša Luković
Siniša Luković

Novinar Siniša Luković oslobođen je danas u optužbe da je počinio krivilno djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Obrada Pavlovića, kolumniste DPS-u bliskog Skala radija iz Kotora. To je nepravosnažna prvostepena presuda koju je donijela sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Vesna Gazdić u procesu koji je protiv Lukovića pokrenula osnovna državna tužiteljka u Kotoru Tanja Čolan-Deretić.

Njoj i kotorskoj policiji Pavlović je prijavio da mu je Luković navodno prijetio ubistvom, početkom avgusta na Ljetnoj pozornici u Tivtu, pa je Čolan Deretić podigla krivičnu prijavu protiv novinara “Vijesti”.

Obrazlažući oslobađajuju presudu, sutkinja Gazdić kazala je da nije dokazano da je oštećeni Pavlović zaista osjetio strah po svoj život i tijelo od navodnih prijetnji Lukovića, na što upućuje prvenstveno njegova izjava i ponašanje pred sudom, a koja se znatno razlikuje od one koju je početkom avgusta dao pred tužiocem.

Luković je inače, tokom procesa priložiIo materijalne dokaze – tekstove sa Skala radija od 9. i 26. avgusta u kojima Pavlović jasno izjavljuje da se “nije uplašio” njegovih navodnih prijetnji, ali da je uprkos tome, “ipak prijavio” novinara policiji. U drugom tekstu Pavlović je nastavio sa grubim vrijeđanjem novinara, što po Lukoviću, takođe dokazuje da on njegove navodne prijetnje uopšte nije doživio ozbiljno već je “podnio neosnovanu prijavu i time sam počinio krivično djelo koje se zove lažno prijavljivanje”.

“Navodno oštećeni svojim riječima i djelima nakon što sam mu ja navodno prijetio smrću, jasno pokazuje da nije osjetio strah po svoj život i tijelo, čime ne postoje osnovni elementi  bića krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”  koje mi je tužiteljka Čolan-Deretić stavila na teret”- kazao je Luković, iznoseći odbranu pred sutkinjom Gazdić.

Iskazi saslušanih svjedoka išli su u pravcu Lukovićeve interpretacije da je sporni događaj na Ljetnjoj pozornici u Tivtu bio samo verbalni konflikt zbog toga što je novinar “Vijesti” duže vrijeme izložen najgrubljem vrijeđanju na Skala radiju koje sprovodi i Pavlović. Svjedok Bogoljub Arsenijević iz Beograda koji je pred policijom i tužilaštvom početkom avgusta “držao stranu” Pavloviću, ali se nije se nije odazvao pozivu na svjedočenje na upravo završenom suđenju u Herceg Novom.

Izvor:R.V

Najčitanije